Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare återskapar ljudet av Stonehenge

I dag återstår bara hälften av Stonehenge, men när det cirkulära monumentet var intakt, fungerade det som en enorm högtalare, visar nya försök.

Acoustic Research Centre/University of Salford

Det imponerande byggnadsverket Stonehenge i södra England omgärdas av mystik. Arkeologerna är fortfarande inte säkra på vilket syfte den 30 meter breda stenringen ursprungligen hade, och kanske har monumentet använts till vitt skilda sorters ceremonier genom århundraden.

För de stenåldersmänniskor som vallfärdade till platsen har den dock säkert varit en överväldigande syn – och troligen även en fantastisk ljudupplevelse, visar ny forskning.

Experiment med en modell av Stonehenge visar att ljudet i stencirkeln har haft lång efterklang.

© Acoustic Research Centre/University of Salford

Experter i akustik från University of Salford i England har skapat en modell av Stonehenge i skalan 1:12 och placerat den i ett så kallat ljuddött rum för att undersöka stenringens akustiska egenskaper.

Ljudet hängde kvar i luften

Modellen har skapats med utgångspunkt i forskarnas bästa förslag till hur det kompletta Stonehenge såg ut för cirka 4200 år sedan. Den innehåller 157 stenar, medan det bara återstår 64 hela stenar i dagens Stonehenge.

Samtliga stenar i modellen av Stonehenge har skapats genom en lång process. Först friformsframställde forskarna miniatyrkopior (till vänster) i 3D-skrivare utifrån laserskanningar av de riktiga stenarna. Därefter användes kopiorna till att skapa gjutformar för de slutliga modellstenarna (till höger), som är gjorda av ett särskilt gips med rätt akustiska egenskaper.

© Acoustic Research Centre/University of Salford

I det ljuddöda rummet placerade forskarna högtalare och mikrofoner både innan- och utanför modellen. Ljudmätningarna visade att insidan av stencirkeln fungerade som en förstärkare, som förlängde ljudens efterklang.

Ett ljuds efterklang mäts i hur lång tid det tar för ljudnivån att sjunka med 60 dB från den ursprungliga ljudnivån. I Stonehenge var efterklangen på 0,6 sekunder. Det kan jämföras med efterklangen på 0,4 sekunder i ett vanligt vardagsrum, och 2 sekunder i en stor, modern koncertsal.

© Shutterstock

3 fakta om Stonehenge

Ålder: En ringvall anlades för 5100 år sedan. Stencirkeln byggdes för cirka 4500 år sedan.

Storlek: Stencirkeln är cirka 30 meter i diameter. De största stenarna är cirka 5,5 meter höga och väger 25 ton.

Ursrpung: De största stenarna har hämtats i ett område 30 kilometer norrut, andra är från Wales och har hämtats 200 kilometer bort.

Utanför stencirkeln gick det däremot inte att upptäcka någon effekt. De stenåldersmänniskor som trädde in innanför stenarna till Stonehenge, fick däremot uppleva en stor effekt, om det exempelvis hölls ceremonier med tal, sång, musik eller trummor.

Läs också:

Forntidsmänniskor

Stonehenge var gravplats för människor utifrån

2 minuter
Den perfekta dansen
Kultur

Forskarna avslöjar: Så dansar du mest attraktivt

2 minuter
Kultur

Vilket kungadöme är äldst?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj