Experter i akustik från University of Salford i England har skapat en modell av Stonehenge i skalan 1:12 och placerat den i ett så kallat ljuddött rum för att undersöka stenringens akustiska egenskaper.
Ljudet hängde kvar i luften
Modellen har skapats med utgångspunkt i forskarnas bästa förslag till hur det kompletta Stonehenge såg ut för cirka 4200 år sedan. Den innehåller 157 stenar, medan det bara återstår 64 hela stenar i dagens Stonehenge.
I det ljuddöda rummet placerade forskarna högtalare och mikrofoner både innan- och utanför modellen. Ljudmätningarna visade att insidan av stencirkeln fungerade som en förstärkare, som förlängde ljudens efterklang.
Ett ljuds efterklang mäts i hur lång tid det tar för ljudnivån att sjunka med 60 dB från den ursprungliga ljudnivån. I Stonehenge var efterklangen på 0,6 sekunder. Det kan jämföras med efterklangen på 0,4 sekunder i ett vanligt vardagsrum, och 2 sekunder i en stor, modern koncertsal.
Utanför stencirkeln gick det däremot inte att upptäcka någon effekt. De stenåldersmänniskor som trädde in innanför stenarna till Stonehenge, fick däremot uppleva en stor effekt, om det exempelvis hölls ceremonier med tal, sång, musik eller trummor.