Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Folkslag

Vilket folkslag är äldst?

Människan har spridit sig över jorden och utvecklats till många folkslag. Vet man vilket som är det äldsta?

Debatten om vilket folkslag som är det äldsta och mest ursprungliga ligger bakom en lång rad konflikter runt om hela jorden. Det är därför en mycket kontroversiell fråga. Skall man ändå försöka ge ett svar, råder det nog ingen tvekan om att den äldsta grenen på vårt stamträd finns i Afrika. Enligt den rådande teorin om människans utbredning utvandrade vi från Afrika för nästan 200000 år sedan. Vissa av våra förfäder stannade kvar i Afrika, och de har sannolikt förändrats minst, eftersom deras miljö har varit densamma hela tiden. Tittar man på genetiken, är en bra kandidat sanfolket, som är en grupp bushmen från södra Afrika. Männen hos sanfolket bär således på den mest ursprungliga versionen av de många olika varianter av Y-kromosom som finns bland jordens olika folkslag. Även deras mitokondrie-DNA, som ärvs på mammans sida, är bland de allra äldsta . Trots detta skulle sankulturen rent teoretiskt sett kunna tänkas vara en ganska modern utveckling. Arkeologiska fynd tyder dock på att i stort sett samma kulturform har existerat i området under 30000 år. För 30000 år sedan hade till exempel det europeiska lapptäcket av kulturer ännu inte uppstått.

Läs också:

Folkslag

Därför lämnade Mayafolket Tikal

3 minuter
Kukulkan top
Folkslag

Experter gör stort fynd i pyramid

0 minuter
Folkslag

Forskare upptäcker 4000 år gammalt brädspel

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj