Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Totem

Varifrån härrör totempålen?

Totempålen förknippas med indianerna på nordvästkusten och används som utsmyckning eller som minnesmärke.

Totempålen har blivit en symbol för nordvästkustindianerna, som lever längs kusterna i British Columbia och Alaska. Pålarna används som utsmyckning på husen eller som fristående minnesmärken över en avliden.

Totempålens snidade figurer är släktsymboler i stil med europeiska vapensköldar. Släkter och klaner hade oerhört stor betydelse hos de indianer som levde på nordvästkusten. Varje människa tillhörde en bestämd grupp, vars kännetecken var ett djur, till exempel en örn eller en korp, som var vederbörandes ”totem”.

Föreställningen om detta totem sträcker sig tillbaka till forntiden, då gränserna mellan människan och naturen var mer flytande. Om man i drömmen upplevde att man gifte sig med ett djur, kunde man åberopa rätten till släktskap med detta djur, som sedan blev ens totem. Totempålarna är uttryck för de förbindelser en viss släkt har med sådana djur och för de rättigheter till speciella historier, danser och sånger som förbindelsen medför.

Totem poles

Fristående totempålar restes först och främst till de avlidnas ära. Pålarna skulle helst snidas av en känd träsnidare och därefter invigas med en påkostad fest. Totempålar som en del av huset har sannolikt sitt ursprung långt innan européerna kom till nordvästkusten, medan den fristående pålen förmodligen är en förhållandevis ny företeelse.

Läs också:

Folkslag

Därför lämnade Mayafolket Tikal

3 minuter
Folkslag

Forskare upptäcker 4000 år gammalt brädspel

2 minuter
Kukulkan top
Folkslag

Experter gör stort fynd i pyramid

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj