Varför liknar san inte andra afrikaner?

Varför liknar san inte andra afrikaner?

Sanfolket har ljusare hud än andra afrikaner. Varför?

23 februari 2016

Bushmän, eller san som de numera kallas, skiljer sig från andra afrikanska folkslag och är troligen den äldsta befolkningsgruppen i hela världen.

De tillhör de äldsta grenarna på den moderna människans stamträd och har förändrat sig minst över tid, eftersom deras miljö och kultur alltid har varit i stort sett densamma.

Sanfolket höll sig undan från bantufolket

San var från början jägare och samlare i södra Afrika, och till skillnad från andra folkslag där påverkades de inte nämnvärt av den stora bantuinvandringen för cirka 2?000 år sedan.

Då spred sig bantu från nuvarande Nigeria och Kamerun mot söder, öster och väster och fördrev på många ställen ursprungsfolken. De blandade sig också med dem, och genblandningen gjorde att de besegrade folkens hudfärg blev mörkare.

San och andra ursprungliga folkslag får fler rättigheter

Även om san har lyckats hålla sig för sig själva, så har det inte alltid varit lätt för infödda folk att stå emot nationalstater och starka ekonomiska intressen. San har till exempel drivits bort från områden i Botswana på grund av diamantfynd på 1980-talet. Men nu har de fått hjälp från FN:

AFRIKA ÄR BANTULAND

Bantu omfattar 300–600 etniska grupper som alla talar olika bantuspråk. Bantu är mörkare än san och bebor hela den södra halvan av den afrikanska kontinenten.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: