Mystiskt krigarfolk hittat i Kina

Gigantiskt gravfynd bevisar att Ba-folket har existerat

1 september 2009

Kinesiska arkeologer har hittat en mer än 2500 år gammal grav, som sannolikt har tillhört en ledare för det mystiska krigarfolkslaget Ba. 

Gravplatsen, som är tretton meter lång och nio meter bred, har hittats i Sichuanprovinsen i sydvästra Kina. 

Det sensationella fyndet innehåller konkreta bevis för att det mystiska Ba-folket verkligen har existerat. Ba-folket har hittills varit en gåta för historikerna, som har mycket lite kunskap om vilket folkslaget var, hur de levde och varför de plötsligt försvann för cirka 2000 år sedan. 

Ordet Ba nämns i kinesiska historiska skrifter så långt tillbaka som år 260 e Kr, men inga kommentarer har kunnat avslöja några detaljer om Ba-folket. 

Gravfyndet, som är resultatet av årtionden av sökande efter dokumentation om Ba-folkets liv och leverne, innehåller bland annat tre skelett: två unga män och en ung kvinna. 

Dessutom har arkeologerna hittat bronsvapen som spjut, svärd och dolkar prydda med ordet Ba samt bronsbägare, djurtänder, ett bronssigill smyckat med ingraverade solar, fåglar och olika slags vardagsföremål. 

Arkeologerna daterar graven till att vara från cirka år 700 f Kr, och de många dyrbarheterna tyder på att det är en kungagrav. 

Historikerna är oeniga om exakt när det mystiska krigarfolket levde, men noggranna undersökningar av fynden kommer att kunna hjälpa till att mer exakt fastställa Ba-folkets tidsepok.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: