Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kukulkan top
Kultur - Folkslag

Sensationellt fynd i känd mayapyramid

För andra gången hittar forskare en dold pyramid inne i den kända Kukulkan-pyramiden i Mexiko. Den nya pyramiden är endast tio meter hög och står direkt ovanpå en offerbrunn.

Som ryska matrjosjka-dockor gömmer trappstegspyramiden Kukulkan – även känd som El Castillo – på flera mindre pyramider.

På 1930-talet fann forskare den första dolda pyramiden inne i den 24 meter höga pyramiden. Nu har arkeologer från University of Mexico hittat ytterligare en.

Ny pyramid ligger intressant

Den nya pyramiden är tio meter hög, och den har hittats med en särskild teknik – tri-dimensional electric resistivity tomography – som med hjälp av elektrisk ström kan mäta motståndet inuti pyramiden och skapa 3D-bilder av dess inre.

Det orange området är den nyfunna hemliga pyramiden. Den gröna konturen visar den första hemliga pyramiden, som hittades på 1930-talet. Foto: Unam University

Den minsta av pyramiderna är placerad på ett sätt som intresserar forskarna. Den är nämligen inte placerad precis i Kukulkans centrum, utan har byggts ovanpå en helig brunn – en så kallad cenote, som är ett naturligt sötvattenhål.

Ligger på en offerbrunn

Brunnen hittades förra året och dess yta mäter cirka 35 gånger 25 meter, och den är uppemot 20 meter djup.

Forskarna förmodar att mayafolket uppförde pyramiden ovanpå den naturliga brunnen av religiösa skäl – mayafolket betraktade cenoterna som heliga och använde dem för ritualer som att offra människor och djur.

Nytt fynd ger oss nya kunskaper

Den nya upptäckten ger en ny förståelse av mayafolket och deras kultur.

Forskarna anser att den yttersta pyramiden byggdes mellan 1050 och 1300 efter Kristus, den mellersta mellan 800 och 1000 efter Kristus och den nyfunna, innersta pyramiden mellan 550 och 800 efter Kristus.

Läs också:

Folkslag

Därför lämnade Mayafolket Tikal

3 minuter
Folkslag

Forskare upptäcker 4000 år gammalt brädspel

2 minuter
Folkslag

Vilket folkslag är äldst?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj