Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Käke, Kina

De första människorna i Asien försvann efter 7000 år

Dna-analyser visar att Asien befolkades i två omgångar, med flera årtusendens mellanrum.

SHAOGUANG ZHANG/INSTITUTE OF VERTEBRATE PALEONTOLOGY AND PALEOANTHROPOLOGY

De första stammarna av Homo sapiens, som befolkade Asien, dukade under för de hårda livsvillkoren. Det visar en ny kinesisk dna-analys av skelettdelar från kontinenten.

Forskarna har undersökt skelettfynd från människor som levde i Asien för 3400-40 000 år sedan, och de målar upp en tydlig bild.

I de äldsta benen är likheterna i dna stora – trots att avståndet mellan fyndplatserna är tusentals kilometer. Det bevisar att människorna ingick i samma invandringsvåg.

Benresterna från yngre fynd har också ett nära släktskap, men dna-analyserna visar tydligt att de äldsta och yngsta skeletten inte kan komma från besläktade individer. Därmed kan forskarna kartlägga två invandringsvågor i Asien:

De första människorna kom till kontinenten för 40 000 år sedan. Där klarade de sig bra i 7000 år, men sedan försvann alla spår efter dem.

I årtusenden var Asien tomt på människor, men efter den senaste istiden för cirka 19 000 år sedan invandrade en ny grupp.

Det är denna andra invandringsgrupp som är förfäder till de moderna asiatiska folkslagen.

Forskarna har ingen förklaring till varför de första asiaterna dog ut efter att ha klarat sig så länge.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj