1. Contagion (HBO Nordic)
Filmen blev kanske mest känd som filmen där Gwyneth Paltrow dör efter tio minuter, men som nu fått ny uppmärksamhet på grund av sin relevans.
Steven Soderberghs Contagion fick ett ljummet mottagande av kritikerna som en något torr thriller om en global pandemi som saknade action och hjältemod.
Men nu kanske vi uppskattar den mer utifrån hur mycket den faktiskt träffar rätt. Som den amerikanske barnläkaren och vaccinexperten Paul Offit sa om filmen:
”Vanligtvis när filmer handlar om vetenskap offras vetenskapen till förmån för drama. Så är inte fallet här.
Filmens virus härstammar från fladdermöss och har ett smittryck på 4 (COVID-19 ligger på mellan 2,2 och 5,7, beroende på vilken forskning som får rätt i slutänden) och har en mycket hög dödlighet.
Handlingen skildrar försöken att spåra virusets ursprung samt utvecklingen av ett vaccin – det mest orealistiska är dessvärre nog skildringen av de amerikanska myndigheternas effektivitet och vilja att handla snabbt.
I scen efter scen visar filmen, som är från 2011, också diskret hur människor konstant rör vid sig själva och andra – och vilken stor betydelse till synes små handlingar kan få.
2. It Comes at Night (Netflix)
En liten skräckfilm som handlar om virusspridning och den rädsla vi känner för vad som kan hända våra närmaste.
Filmen utspelar sig efter att en pandemi nästintill har ödelagt jorden, och endast människor som befinner sig långt bort från smittan har överlevt. Vi får följa en liten familj som lever skyddad i en öde skog och just har träffat ett annat antal överlevande. Frågan är om de ska dela med sig av sina resurser eller hålla fast vid den ursprungliga misstanken.
Efter ett tag börjar det hända saker som antyder att inte alla i gruppen är friska, och rädslan för ett nytt utbrott återspeglas i mardrömsaktiga visioner.
Artikeln fortsätter här nedan.

Strömingsexpert guidar till tv med tyngd
Hans Lauring var tidigare redaktör för tidningen Stream och har skrivit om prylar och teknikutveckling i drygt 15 år.
I STRÖMINGTJÄNSTEN guidar han läsarna till de bästa filmerna och serierna som berör vetenskapens värld.
3. I Am Legend (Netflix)
Ok, Will Smith kämpar mot vampyrzombier som sover på dagarna och jagar omkring på New Yorks öde gator om natten – kanske är det inte filmhistoriens mest realistiska skildring av en pandemi. Men Smith spelar trots allt en virolog som är anställd av amerikanska armén.
Viruset i I Am Legend har skapats av människan och lanseras som ett botemedel mot cancer, men istället utplånar det mänskligheten och lämnar Smiths karaktär Neville kanske inte helt ensam i världen, men väl i New York.
4. The Last Man on Earth (Amazon Prime)
Den första filmatiseringen av Richard Mathesons bok "I Am Legend" från 1954 finns även den som strömmad version, nämligen den italienska The Last Man on Earth från 1964 med Vincent Price i huvudrollen.
Filmen utspelar sig i Rom och är något mer trogen förlagan, då den handlar om den sista människan i världen som har tagits över av en ny ras av vampyrer.
I både den första och den senaste filmatiseringen utför huvudpersonen Neville vetenskapliga experiment med vaccin på infångade vampyrer eller zombier som han ser som rena monster. Tyvärr överger Will Smith-utgåvan från 2007 bokens kärna till fördel för ett mer traditionellt Hollywoodslut.
5. Outbreak (hyrfilm)
Den stjärnspäckade virusfilmen från 1995 är en riktigt spännande action där virologer och utredare från amerikanska armén jagar ett afrikanskt apburet virus.
Det finns gott om pseudovetenskap om virusspridning och ett stort fokus på korrekt användning av skyddsutrustning, men här är viruset så överdrivet smittsamt att fulltäckande andningsskydd är ett måste.
Dustin Hoffman och Rene Russo gör bra ifrån sig som läkare som ska ta reda på hur det ebolaliknande mördarviruset har uppstått och sprider sig så att de kan stoppa det – innan cyniska militärer under ledning av Donald Sutherlands rollfigur väljer ett drastiskt sätt att förhindra utbrottet från att sprida sig från den lilla amerikanska staden till resten av landet.