Varför får vi julklappar?
Julen är hjärtanas fest – och det är inte så dumt med julklappar. Men varför har vi börjat överösa varandra med paket och krimskrams?

Seden att ge varandra presenter under årets mörkaste tid är äldre än julen. När kristendomen och därmed firandet av Jesu födelsedag började spridas i romarriket, hade romarna redan gett varandra gåvor under den årstiden i flera hundra år i samband med olika högtider. Därför låg det ju nära till hands att slå ihop det gamla och det nya.
De kristna kunde dessutom motivera givandet av gåvor med att de vise männen ju hade skänkt Jesusbarnet presenter. Senare övertogs givandet av Sankt Nicolaus och hans efterträdare jultomten, och i samband med det började det röra till sig med tiden. Den kristna tanken var ju att presenterna skulle överräckas på Jesu födelsedag, alltså den 25 december, och den seden gäller i dag i många länder.
I de nordiska länderna hade man emellertid för vana att räkna med att en ny dag började, när mörkret föll på. Den 25 började med andra ord redan på kvällen den 24, och därför får man i dessa länder sina julklapparr den 24. Den ursprunglige jultomten, Sankt Nicolaus, delade däremot ut presenter på sin namnsdag den 6 december, och så gör man fortfarande i de länder där han står för utdelandet av gåvor. Det gäller till exempel Holland, där själva julafton me har karaktär av fest och av kyrkohögtid.