Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Julegaver
Kultur

Varför får vi julklappar?

Julen är hjärtanas fest – och det är inte så dumt med julklappar. Men varför har vi börjat överösa varandra med paket och krimskrams?

Seden att ge varandra presenter under årets mörkaste tid är äldre än julen. När kristendomen och därmed firandet av Jesu födelsedag började spridas i romarriket, hade romarna redan gett varandra gåvor under den årstiden i flera hundra år i samband med olika högtider. Därför låg det ju nära till hands att slå ihop det gamla och det nya.

De kristna kunde dessutom motivera givandet av gåvor med att de vise männen ju hade skänkt Jesusbarnet presenter. Senare övertogs givandet av Sankt Nicolaus och hans efterträdare jultomten, och i samband med det började det röra till sig med tiden. Den kristna tanken var ju att presenterna skulle överräckas på Jesu födelsedag, alltså den 25 december, och den seden gäller i dag i många länder.

I de nordiska länderna hade man emellertid för vana att räkna med att en ny dag började, när mörkret föll på. Den 25 började med andra ord redan på kvällen den 24, och därför får man i dessa länder sina julklapparr den 24. Den ursprunglige jultomten, Sankt Nicolaus, delade däremot ut presenter på sin namnsdag den 6 december, och så gör man fortfarande i de länder där han står för utdelandet av gåvor. Det gäller till exempel Holland, där själva julafton me har karaktär av fest och av kyrkohögtid.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj