Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Beteende

Vilket är det effektivaste sättet att knyta skor på?

Jag har märkt att det finns flera sätt att knyta skorna på. Vilket är bäst?

Den australiske matematikern Burkard Polster – som tydligen har gott om tid – har räknar ut på hur många sätt man kan knyta skorna. Till exempel kan en känga med sju hålpar knytas på omkring 400 miljoner olika sätt. De allra flesta av dessa är dock inte särskilt estetiskt tillfredsställande. Den gode matematikern har också räknat ut vilka snörningsmetoder som är starkast. Det visar sig att de starkaste är desamma som människan under flera århundraden av praktiska försök har kommit fram till (se teckning). Dessa båda metoder ger störst vågrätt spänning på båda sidor av skon och håller den därför på plats på effektivast sätt. Samtidigt är de praktiska och kräver inte särskilt långa skonören. Det mest ekonomiska sättet är en ”butterfly”, där skosnöret går från två grannhål på samma sida och därefter diagonalt till den andra sidan. Medan dessa resultat är rätt så förutsägbara, är det kanske överraskande att det bästa sättet att knyta sina skor på är en råbandsknop. Enligt Burkard Polster är rosetten bra endast i det avseendet att den är lätt att knyta upp, medan kärringknopen – oavsett om den är dubbel eller tredubbel – stämplas som ”notoriskt instabil”. Man kan så klart även köpa skor med kardborreknäppning.

Läs också:

Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter
Beteende

När började människan använda smink?

1 minut
Beteende

Därför är vi rädda för clowner

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj