Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Beteende

Varför visar vi våra tänder när vi ler?

Andra djurarter visar ju tänderna för att avskräcka fiender. Vilket är egentligen syftet med att vi människor visar tänderna?

För fem till sju miljoner år sedan skildes människans utvecklingslinje från schimpansens, och samtidigt inträffade en viktig förändring: våra förfäder miste de stora, kraftiga hörntänder som andra människoapor och även många andra djur har. Vår tuggapparat förändrades för att ge plats för en utvidgning av hjärnan, och samtidigt förlorade vi hörntändernas skräckinjagande utseende. Våra förfäder bytte så att säga ut ett vapen mot en lite större hjärna och förmågan att gå upprest på två ben. De tidigare så skräckinjagande hörntänderna var nu ett tomt hot, som avlöstes av andra hotmetoder. Till exempel utvecklade våra förfäder hotfulla kroppsställningar med hjälp av stenar eller käppar. Medan aporna kunde visa tänderna för att jaga iväg fiender, var våra förfäders små hörntänder odugliga att försöka jaga bort fiender med, och därför slutade vi visa tänderna för att verka hotfulla. Förmågan att visa tänder hade våra förfäder emellertid fortfarande kvar, och därmed har den kvarstått, men evolutionen står aldrig stilla, och den låter inte en förmåga som en gång har utvecklats vara outnyttjad. Därför fann vi ett helt nytt användningsområde för förmågan att visa tänder. Vi utvecklade vår komplexa mimik och i detta sammanhang även leendet som exponerar våra tänder. Vår mimik passar till vår intelligens och vårt behov av att kommunicera och uttrycka en lång rad känslor, och här spelar leendet en väldigt stor roll.

Läs också:

Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter
rhesus monkeys
Beteende

Beteendepsykologi: Vi är födda intoleranta

2 minuter
Beteende

Här är receptet på en seriemördare

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj