Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Woman laughing
Kultur - Beteende

Varför skrattar vi egentligen?

Jag har hört att skratt kan signalera många olika känslor. Är det riktigt?

Skratt är en form av kommunikation, som bland annat visar vår gemenskap med andra människor. Även om man kan skratta för sig själv, har undersökningar visat att sannolikheten för att brista ut i skratt är 30 gånger större, om vi befinner oss i ett socialt sammanhang med andra människor, än när vi är fullkomligt ensamma.

Vanligtvis uttrycker skrattet ett tillitsförhållande och en gemenskap med dem som vi skrattar tillsammans med. I motsats till hos andra primater, som bara skrattar av glädje, kan människans skratt också signalera lättnad, hån, överseende eller andra känslor. Skratt kan bland annat vara ett sätt att få utlopp för medkänsla eller sorg.

Laughter brain

Det verkar som om flera områden i hjärnan är involverade i skrattet. Ett brittiskt hjärnskanningsförsök år 2001 visade att små områden i höger och vänster pannlob avkodar poängen i ett skämt, men att olika typer av skämt inte bearbetas i exakt samma områden.

När skämtet avkodades, bedömde emellertid ett annat område i främre pannloberna om det var roligt. Det tycks finnas ett tredje hjärncentrum överst i pannloberna, som utlöser själva skrattet. Det visade forskare i USA 1998, när de med elektriska impulser fick en 16-årig flicka att spontant brista ut i skratt.

Läs också:

Clown TOP
Beteende

Därför är vi rädda för clowner

4 minuter
Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter
Beteende

Är män mer mordiska än kvinnor?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj