Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Beteende

Varför pratar vissa högt för sig själva?

Är man onormal, om man pratar högt för sig själv?

Alla människor har en inre röst, och det är lätt hänt att den kommer fram ibland. Det händer oftast, när man är ensam och helt avslappnad, eller när man på något sätt har stängt ute omvärlden. Det kan till exempel vara, när man går och funderar, eller när man arbetar mycket koncentrerat. Kanske hjälper det, när man behöver sortera tankarna, eller så ”hoppar” ljudet helt enkelt ut ur munnen, för att man har släppt kontrollen över talimpulsen. Barn, som ju inte låter sig hämmas av sociala normer, pratar ofta för sig själva, så det kan även vara en vana som man tar med sig in i vuxenlivet. Varför somliga oftare pratar högt för sig själv än andra, vet man inte, men det är hur som helst mycket vanligt och kan inte jämföras med, när exempelvis schizofrena människor pratar högt med sig själva. Det beror nämligen på att de hör röster, så även om det för en utomstående låter som om de pratar för sig själva, upplever de att de för en dialog.

Läs också:

Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter
Beteende

Därför luktar du på dina fingrar

3 minuter
Beteende

Varför applåderar vi?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj