Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför kastar man ris vid ett bröllop?

När min man och jag gifte oss, möttes vi av en skur av risgryn i kyrkdörren. Var kommer denna sed ifrån, och vad betyder den?

Photo by Frans Hulet on Unsplash

Riskastning är en av de fruktbarhetsriter som sedan länge har förknippats med bröllop. Riskornen är frön som skall gro och är därför en symbol för grodden till ett nytt liv.

Seden anses härstamma från det gamla Rom, där man förutom ris eller spannmål även kastade bland annat dadlar, nötter och mynt efter de nygifta för att bana väg för lycka och för goda krafter. Nu för tiden kliver många nygifta ut från kyrkdörrarna in i en skur av ris, men riset är inte längre ett uttryck för en tillönskan om många barn utan bara en tillönskan om en bra framtid.

I Nordeuropa blev riskastning modern först på 1800-talet.

Riset är liksom bröllopstårtan en rest från gamla tiders rituella handlingar vid bröllop: både ris och tårta skulle säkra fruktsamheten och värna mot de onda krafter som man menade fanns vid övergången från status som ogift till gift.

Många andra seder hade samma syfte: genom att bära bruden över tröskeln undvek man att hon klev ned i övergången mellan sitt gamla och nya liv, för det var i den övergångsfasen de onda krafterna ansågs uppehålla sig.

Traditionen att binda burkar efter brudparets fordon har samma syfte: oljudet skulle skrämma bort de mörka krafterna.

Läs också:

Beteende

Varför visar vi våra tänder när vi ler?

0 minuter
Beteende

Varför gråter vissa människor av glädje?

0 minuter
Tonåringar bör tillbringa massor med tid framför skärmen
Beteende

Så lång tid bör tonåringar tillbringa framför en skärm

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj