Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Beteende

Varför gråter vissa människor av glädje?

Gråt betyder ju vanligtvis att vi är ledsna, så hur kan man gråta av glädje?

Vi gråter inte bara, när vi är ledsna, utan över huvud taget, när vi är känslomässigt upprörda. Om vi har varit stressade eller uppjagade ett tag, kommer gråten ofta som ett slags kulmen på upprördheten. En del utvecklingsforskare menar att gråten är människans sätt att göra sig av med de stresshormoner som kroppen frigjort. Kanske är det därför som de flesta upplever det som lugnande att få ”gråta ut”. I de fall då vi gråter av glädje, har vi ofta upplevt en mycket stressande situation, där vi inte vetat hur utgången skulle bli. När det hela så får en lycklig upplösning, blir vi självfallet glada, men samtidigt har vi ett stort behov av att släppa ut all den stress vi samlat på oss inombords. Därför reagerar alltså en del med att gråta.

Läs också:

Beteende

Varför gråter vi människor?

0 minuter
Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter
Beteende

Därför är vi rädda för clowner

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj