Putins stive arm

Mysteriet om Putins stela arm är löst

Forskare har nu hittat orsaken till att president Vladimir Putins orörliga högerarm, alltid hänger längs kroppen när han går. Förklaringen är varken polio eller slaganfall, utan sträng militärexercis.

17 december 2015

Har du någonsin funderat över president Putins besynnerliga gångstil, med höger arm hängande spikrakt längs kroppen, medan vänster arm svänger naturligt fram och tillbaka?

Det har flera forskare. Först trodde många att president Putins stela arm berodde på polio eller ett slaganfall i fosterstadiet.

Men nu anser ett antal neurologer från Portugal, Italien och Nederländerna att de har löst mysteriet.

Genom att titta på videofilmer av Putin har neurologerna dragit slutsatsen att gångstilen beror på den omfattande militärträning han genomgick i KGB – tidigare Sovjetunionens statssäkerhetstjänst, även känd som den hemliga polisen.

Revolvergångstil är inlärd

Avsikten med de stela gångstilen är troligtvis att hålla "revolverarmen" nära hölstret, för att alltid vara redo att dra sitt vapen.

I den nya studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ, tittade forskarlaget på Youtube-videor av både Putin och av andra högt rankade ryska militärer och tjänstemän. Till sin stora förvåning såg de att fem andra militärer också hade en stel högerarm.

Forskarna gissade på Parkinson

Man hade misstänkt att Putin höll på att utveckla Parkinson – en allvarlig sjukdom som angriper nervsystemet och som bland annat ger ofrivilliga skakningar.

Ett av de första tecknen på Parkinsons sjukdom är orörliga armar, och sjukdomen utvecklas snabbt, så att andra delar av kroppen också blir svårare att röra.

Men genom att titta på videor som hade spelats in med flera års mellanrum var det tydligt att Putin hade haft gångstilen länge och att tillståndet inte förvärrades. Dessutom skulle det vara högst osannolikt att de andra militärerna också höll på att utveckla Parkinson.

KGB-instruktionsbok gav svaret

Forskarna var så ivriga att ta reda på om deras teori höll att de letade fram KGB:s instruktionsbok. Och mycket riktigt – i den stod det svart på vitt att agenten inte bör röra höger arm, utan alltid hålla den nära hölstret för att vara redo att dra sin pistol.

Även om bara två av de fem militärerna med den speciella gångstilen hade tränats av KGB kan de ha lärt sig den i militärtjänstgöringen eller helt enkelt tagit efter de andras gångstil.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: