Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

I sminkpaletter av glas blandade man exempelvis johannesbrödfrukt och honung till en salva mot hudbristningar.

© KG/SCANPIX & NEW YORK PUBLIC LIBRARY/SCANPIX & ÄGYPTISCHES MUSEUM/UNIVERSITÄT BONN
Kultur - Beteende

Människans fåfänga kan spåras 7¨000 år tillbaka

Gröt, flugbajs och harts. Kosmetika och skönhetsprodukter har använts i många tusentals år – och ingredienserna visar på stor uppfinningsrikedom.

Bruket av kosmetika är troligen lika gammalt som själva fåfängan, men de äldsta arkeologiska spåren är cirka 7¨000 år gamla egyptiska sminkpaletter, som användes till grön och svart ögonmakeup.

Cirka 2 000 år f.Kr. hade egyptierna vidgat kosmetika repertoaren avsevärt.

Nu nöjde de sig inte med att måla ögonen, eftersom ett välvårdat yttre var ett tecken på att man hade kontroll över tillvaron.

Flugbajs avlägsnade kroppsbehåring

Man använde deodoranter i form av torkade kulor av parfymerad gröt, som placerades i armhålan. Gröten sög upp svetten, samtidigt som parfymen spred en behaglig doft.

Antirynkmedel, som applicerades dagligen, bestod av harts från rökelse träd, vax och krossat gräs. Egyptierna tog också bort kroppsbehåring.

Det gjordes med en kräm av kokta och krossade fågelben, fluglort, gummiharts, mullbärssaft och gurka som värmdes upp och smetades på huden.

PARFYM DOFTADE AV LILJOR OCH KANEL

A) Egyptiernas makeup fungerade också som skydd. Papyrus Ebers, en medicinsk papyrus från cirka 1500 f.Kr., beskriver drygt 100 medel mot ögonproblem. Ett av dem var silvervit blyglans som bland annat skulle fungera som insektsmedel.

B) Parfymflaskorna var små konstverk av bland annat alabaster. Bland de populäraste dofterna var Susinum, som framställdes av liljor och kanel, och även Cyprinum, baserad på hennaolja och kardemumma.

Läs också:

Beteende

Därför är vi rädda för clowner

4 minuter
Beteende

Vilket är det effektivaste sättet att knyta skor på?

0 minuter
Tonåringar bör tillbringa massor med tid framför skärmen
Beteende

Så lång tid bör tonåringar tillbringa framför en skärm

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj