Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

seriemördare genfel

Genfel gör män till seriemördare

Forskarna har pekat ut en gen som ökar risken för att en person blir seriemördare. FBI uppskattar att det alltid finns 25-50 aktiva seriemördare bara i USA.

Shutterstock

Seriemördare har ett behov av att döda om och om igen, och nu har forskare pekat ut genen MAOA som en del av förklaringen till varför det är så.

Genen kontrollerar mängden av tre signalämnen i hjärnan – serotonin, dopamin och adrenalin.

Ämnena kallas neurotransmittorer och fungerar som ett slags trafikljus som reagerar nervsignalernas vägar. På så sätt spelar de en viktig roll för våra tankar och handlingar.

Seriemördare har genmutation

Men en medfödd mutation kan sätta MAOA-genen ur spel så att mängden neurotransmittorer ökar.

Det kan göra att personen blir mer impulsiv och aggressiv, och flera seriemördare visat sig ha den muterade genen.

MAOA-genens betydelse förklarar också varför drygt 90 procent av alla seriemördare är män.

Genen sitter nämligen på X-kromosomen, som män enbart har en av och kvinnor har två av. Pojkar behöver alltså bara drabbas av en enda mutation för att hamna i farozonen.

Hård barndom aktiverar genen

Det räcker dock inte bara med mutationen för att skapa en seriemördare. Även uppväxten spelar en avgörande roll.

Men om mutationen kombineras med missbruk eller vanvård i barndomen är risken större för att personen blir våldsam och får psykopatbeteenden senare i livet.

En amerikansk undersökning visar att den olyckliga cocktailen tiodubblar risken för att en person ska hamna i fängelse efter att ha dömts för grovt våld.

Enligt flera studier har de flesta seriemördare utsatts för grov försummelse som barn.

De traumatiska upplevelserna sätter spår i hjärnan eftersom de påverkar produktionen av neurotransmittorer, som i sin tur reglerar strukturen av nervförbindelser i hjärnan.

På så sätt kan sexuella övergrepp eller fysisk bestraffning stuva om i hjärnan så att barnet inte utvecklar en allmän känsla för moral.

Övergreppen gör det också svårt att etablera sunda sociala relationer och bristen på kontakt kan göra att personen fantiserar om att utöva makt över andra.

Den amerikanska federala polismyndigheten FBI uppskattar att upp emot tio procent av alla mord begås av seriemördare och att de flesta av dessa mördare fortsätter att döda till dess att de grips.

Läs också:

Beteende

Därför är vi rädda för clowner

4 minuter
Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter
Kultur

Därför skakar vi hand

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj