Forskare: Massor av skärmtid är bra för tonåringar

257 minuter framför en skärm – varje dag – är den optimala tid en tonåring kan tillbringa framför en datorskärm, visar en ny undersökning.

Tonåringar bör tillbringa massor med tid framför skärmen

Ny forskning pekar på att det är bra för tonåringar att tillbringa lång tid framför en datorskärm.

© Shutterstock

Att allt mer tid tillbringas framför en datorskärm har länge varit en stridsfråga för bekymrade föräldrar.

Det är dock möjligt att förmaningar som ska skydda tonåringar från datorskärmens nackdelar kan försämra barns inlärning.

En ny undersökning från Oxford University konstaterar hur länge en tonåring bör sitta framför en skärm varje dag för att få maximalt kognitivt utbyte. Det är lång tid.

Skärmtid stärker kreativiteten

En tonåring gör tillbringa 257 minuter framför en datorskärm – varje dag. Den mängden tid ger bäst inlärning, samtidigt som tonåringen inte skadas av skärmtiden. Det motsvarar 4 timmar och 17 minuter.

Den höga siffran är exklusive daglig konsumtion av smartmobil och datorspel. Smartmobiler bör användas cirka två timmar dagligen, medan det är optimalt att spela i en timme och 40 minuter.

Forskarna bakom undersökningen anser att skärmtiden stärker egenskaper som kreativitet, kommunikation och ämneskompetens.

Tar inte hänsyn till motion

Forskarna från Oxford har undersökt 120000 femtonåringars tid framför skärmar för att komma fram till sina slutsatser.

De har frågat om hur mycket skärmtid de hade, och därefter mätt ett antal hälsoparametrar.

Undersökningen tar dock inte hänsyn till att skärmtiden kan betyda mindre motion, vilket är negativt för hälsan. De många timmarna vid skärmen kan även flytta fokus från läxläsning.