Fingersniffande är en del av människans natur

Hela världen skrattar åt den tyske landslagstränaren, Joachim Löw, och hans luktande inför kamerorna. Men innan vi viker oss dubbla av skrattkramper finns det anledning att stanna upp. Fingerluktande är nämligen en integrerad del av människans natur.

Fingersnif top

Det blev en mer eller mindre väntad 2-0-seger över Ukraina, när det tyska fotbollsmaskineriet öppnade EM-slutspelet för ett par söndagar sedan.

Dagarna efter var det varken taktik, mål eller tacklingar som skapade rubriker i världens medier.

Det gjorde däremot den tyska landslagstränaren, Joachim Löw, och hans byxpillande inför miljoner tittare världen över.

Vi gör det allihop

Video

I en video som har blivit viral ser man landslagstränaren sitta på tränarbänken under EM-matchen, medan handen går på upptäcktsfärd i hans byxor, både fram och bak, innan han för upp de böjda fingrarna till näsan för en lång sniffning.

Videon har delats och kommenterats ett oändligt antal gånger och ett par dagar efter matchen fick Joachim Löw till och med be om ursäkt för sitt uppförande inför världspressen.

Men innan vi rullar runt av skratt och pekar finger finns det anledning att stanna upp.

Det där med att lukta på fingrarna är faktiskt något vi alla gör. Även om vi inte är medvetna om det.

Filmade med dold kamera

Det upptäckte en grupp forskare från Weizmann Institute of Science i Israel, när de i fjol filmade 280 försökspersoner med dold kamera som en del av en studie av hur vi överför social information till varandra med hjälp av kemiska föreningar – på engelska chemosignalling

Försökspersonerna placerades i en lokal där de hälsades välkomna av en medlem i forskarlaget – antingen MED eller UTAN handtryckning.

Under tiden filmade forskarna hur ofta försökspersonerna lyfte upp sin hand till näsan under minuterna före och efter, och hur länge de höll kvar den där.

Luktade på sin hälsningshand

Före handtryckningen hade både manliga och kvinnliga försöksdeltagare i genomsnitt sin hand vid näsan 22 procent av tiden.

Det anmärkningsvärda var att försökspersonerna i genomsnitt luktade dubbelt så länge på sin hälsningshand efter en handtryckning om handtryckningen skedde med en person av samma kön.

Var den de hälsade på däremot en person av det motsatta könet luktade försökspersonerna dubbelt så länge på den hand de INTE hade hälsat med.

Vi upptäcker det inte själva

Video

Forskarlaget genomförde också försöket med sterila handskar, och upptäckte att det efteråt fanns ämnen som till exempel squalen och palmitinsyrapå handskarna, vilka förknippas med social signalering bland hundar och råttor.

Men något av det som förvånade forskarna mest var hur ofta vi människor rent faktiskt luktar på våra händer.

"När vi avkodade videofilmerna kunde vi se personer lukta på sig själva – precis på samma sätt som råttorna gör. Vi är blinda för det, men det pågår hela tiden, utan att vi tänker på det", säger Noam Sobel, som är en av försöksledarna bakom studien till Newscientist.

Studien har övertygat honom om att så kallad chemosignalling är en integrerad del av människans natur.

"Människor har konstant sin hand uppe vid ansiktet. De luktar på den och de modifierar beteendet efter handtryckningar med andra. Det demonstrerar att handtryckningar är chemosignalling", säger Noam Sobel till Newscientist.