1. Pandemic (Netflix)
Denna nya dokumentärserie från Netflix är given just nu. Trots att den gjordes innan vi kände till COVID-19 så förutspår den skrämmande mycket av det som utspelar sig i världen just nu.
Kritiker har sagt att serien fick premiär vid den perfekta tidpunkten, men producenten Sheri Fink (som är journalist, doktor och författare till boken ’Five Days at Memorial’ som utspelar sig på ett sjukhus i New Orleans medan orkanen Katrina härjar i den oförberedda staden) håller inte med.
För henne var tanken bakom serien just att varna oss för att världen inte var redo för en dödlig pandemi.
2. Mars (Viaplay & Netflix)
Vill du helst hålla pandemitankarna lite på avstånd? Ja, då är serien Mars från National Geographic ett bra tips.
Serien är en unik mix mellan dokumentär och fiktion. Den blandar intervjuer med ledande experter och personer som Elon Musk, som planerar en rymdresa till Mars, med en historia om ett fiktivt uppdrag till Mars år 2033 i ett försök att kolonisera den röda planeten.
Eftersom dokumentären baseras på existerande teknik är fiktionsdelen kanske mindre dramatisk än vad riktiga seriefans önskar sig, men generellt fungerar blandningen bra och man får lära sig om alla utmaningar som skulle kunna uppstå om vi gör allvar av planerna på en koloni på Mars.

Strömingsexpert guidar till tv med tyngd
Hans Lauring var tidigare redaktör för tidningen Stream och har skrivit om prylar och teknikutveckling i drygt 15 år.
I STRÖMINGTJÄNSTEN guidar han läsarna till de bästa filmerna och serierna som berör vetenskapens värld.
3. Night on Earth (Netflix)
Denna brittiska naturdokumentär från England är nästan i nivå med BBC:s legendariska produktioner.
Seriens sex avsnitt tar oss varje gång till ett nytt område och innehåller fantastiska filmer från natten filmade med den senaste tekniken.
Det är en serie som bör avnjutas på husets bästa skärm och gärna i den 4K-kvalitet som Netflix tillfälligt har stängt ned för att skona det överbelastade nätet – men det finns massor att se och lära i ordinär kvalitet också.
4. The Last Man on the Moon (Netflix & Amazon Prime)
Eugene Andrew Cernan blev den elfte och sista personen hittills som gått på månen.
Han lämnade kvar sina fotspår och sin dotters initialer i måndammet i december 1972, och denna dokumentär från 2014 berättar hans historia.
Det är en personlig historia om ambitioner och det pris som är förknippat med det, men också en historia om en tid och slutet på det ambitiösa Apollo-programmet.
5. Bill Nye räddar världen (Netflix)
Bill Nye ”The Science Guy” är en amerikansk institution som utöver sin egen tv-show även har varit gäst i så gott som alla talkshows i landet.
Den 64-årige flygplansingenjören är en skicklig berättare som lyckas göra vetenskap underhållande och lättförståeligt, något han har gjort på tv sedan 1986.
I denna show för Netflix tar Bill Nye och fem korrespondenter upp ämnen som klimatförändringar, alternativ medicin och genmodifiering.
6. Story Time From Space (ISS)
Vi tar en sista tur ut i rymden för denna gång med detta lite speciella projekt.
För svenska tittare hamnar det kanske mellan två stolar eftersom det språkligt sett vänder sig till lite äldre barn, medan innehållsmässigt sett till de lite yngre – men det är roligt och värt att kolla in.
Kort sagt så är det godnattläsning eller bara vanlig högläsning av barnböcker med rymdtema som tillhandahålls av olika personer som bor på den Internationella Rymdstationen från dess bana på 386 kilometers höjd.
Om inte annat är det unik undervisning i engelska för rymdnördar.
7. Our Planet (Netflix)
Det är samma produktionsbolag som bland annat gjort BBC-dokumentärerna Planet Earth och Blue Planet som levererar de vackra bilderna i denna naturserie som är producerad för Netflix.
Dokumentären tar oss jorden runt och visar oss de viktigaste livsmiljöerna och de djur som fortfarande lever där. "Fortfarande", eftersom Our Planet även fungerar som en varning om den förstörelse av livsmiljöer som pågår.
David Attenborough är berättare i seriens åtta avsnitt.
8. Kurzgesagt (YouTube)
Det är inte alltid det behövs ett stort tv-bolag för att leverera kvalitet.
YouTube-kanalen Kurzgesagt (kort sagt/i ett nötskal) är ett antal snyggt animerade korta videor som förklarar vetenskapliga ämnen.
Kanalen är kanske inte lika produktiv som många andra YouTubers, men det beror på att allt görs av tysken Philipp Dettmer som står bakom både research och animation. Resultatet er lärorikt, underhållande och snyggt.
Kurzgesagt lever främst på donationer och har vid flera tillfällen samarbetat med Bill & Melinda Gates Foundation i viktiga frågor – fösta gången var 2015 då videon handlade om att utrota sjukdomar.
9. Harriet Tubman – They Called Her Moses (Amazon Prime)
Det finns massvis av historiska dokumentärer på strömingstjänsterna och 90 procent av dem handlar om andra världskriget. Om man vill se något annorlunda så är denna dokumentär om ikonen Harriet Tubman från 2018 värd att lägga tid på.
Harriet Tubman var en slav som lyckades fly från Södern. Hon fick smeknamnet Moses eftersom hon vände tillbaka till plantagerna för att befria sin familj, varefter hon lyckades befria en större mängd slavar i mindre grupper.
Under amerikanska inbördeskriget arbetade hon till en början som kock och sjuksköterska, men det slutade med att hon ledde en styrka som befriade drygt 700 slavar och satte ett antal plantager i brand.
Dokumentären berättar hennes spännande historia från födseln år 1822 fram till hennes död i New York 90 år senare.