4 nyheter om öl

Knacka på toppen av din ölburk och slipp bada i skum. Och drick öl före vin, så får du inte baksmälla – eller? Här får du den senaste vetenskapen om humledrycken som har följt människan i årtusenden.

Knacka på toppen av din ölburk och slipp bada i skum. Och drick öl före vin, så får du inte baksmälla – eller? Här får du den senaste vetenskapen om humledrycken som har följt människan i årtusenden.

Shutterstock

1. Gammalt öltrick fungerar inte

© simonkr

Innan du öppnar en skakad ölburk är bör du knacka lätt på toppen eller sidan av den. På så sätt undviker du att burken skummar över.

Detta trick är utbrett bland öldrickare, men ny forskning visar att det inte fungerar.

Forskare vid Syddansk Universitet i Danmark gjorde försök med 1000 burkar öl och studien visade ingen skillnad på ölspillet om man knackade på burken eller ej.

2. Starköl håller magen frisk

© Shutterstock

En stark belgisk öl om dagen håller doktorn borta, hävdar nederländska forskare.

Orsaken är dels att ölet är rikt på probiotiska bakterier som stärker tarmfloran, dels att ölet är jäst två gånger.

I andra omgången bildas syror som är giftiga för flera sjukdomsframkallande bakterier.

3. Råd mot baksmälla underkänns

© Shutterstock

Om du vill slippa baksmälla, drick först öl och därefter vin, säger gammal folktro – aldrig tvärtom.

Rådet har nu undersökts av brittiska forskare.

De lät 90 personer dricka sig berusade av vin och öl och alla mådde precis lika illa dagen därpå – oavsett i vilken ordning de intagit dryckerna.

4. Sidenvägen gav oss öljäst

© Shutterstock

De jästceller som ger oss allt nutida öl har gener från både europeisk druvvinsjäst och asiatisk risvinsjäst.

Den slutsatsen drar amerikanska forskare efter att ha kartlagt öljästens dna.

Öljästen har troligen tillkommit när de båda jäst-slagen överfördes genom handel längs sidenvägen