Rekordhög havstemperatur i Atlanten: ''Det är helt galet''

Värmen vid havsytan kan orsakas av en rad olika faktorer och de stigande temperaturerna kan få kritiska konsekvenser för både djur och människor.

graf

De officiella mätningarna från National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) visar att den genomsnittliga temperaturen vid havsytans har varit rekordhög sedan mars, med en kraftig ökning de senaste veckorna. O-linjen visar medeltemperaturen för alla år sedan 1982.

© NOAA

I mer än tre månader har temperaturen på den nordatlantiska havsytan varit högre än någonsin.

Satellitdata har avslöjat att ytvattnet i vissa områden är nästan fyra grader över det normala för den här tiden på året.

Och den 11 juni nådde temperaturen hela 22,7 grader, vilket är 0,5 grader över det tidigare rekordet från 2010.

Trenden är utbredd i nästan en tredjedel av det enorma havsområde som bildar en triangel mellan USA:s östkust, Grönland och Afrikas nordvästra kust.

Eigil Kaas är professor i is-, klimat- och geofysik vid Niels Bohr Institutet och klimatforskare vid National Center for Climate Research vid Danmarks Meteorologiska Institut.

Han konstaterar att de nya mätningarna är överraskande.

''Jag visste att havsytans temperatur stiger för tillfället, men jag är förvånad över att temperaturerna är så höga som de är just nu. Det är helt galet,'' säger han till Illustrerad Vetenskap.

Havsytans temperatur har uppmätts sedan 1982, och jämfört med temperaturen då är vattnet 1,09 grader varmare i dag.

Sahara-damm, El Niño och mänskligt orsakade klimatförändringar

Internationella klimatforskare för i dag fram olika förklaringar till vilka faktorer som bidrar till det rekordvärmande vattnet i Nordatlanten.

Men det kan bero på en kombination av bristen på Sahara-damm, El Niños utveckling i Stilla havet, naturliga fluktuationer i Nordatlanten och klimatförändringar orsakade av människor.

Vid den här tiden på året blåser oftast damm från Sahara över Nordatlanten, vilket har en kylande effekt på havsytan. Dammet reflekterar bort solens strålar, och vattnet slipper den värsta värmen från solen.

I år blåser dock passadvindarna från Sahara svagare än vanligt och bär därför med sig mindre damm. Eftersom dammlagret på havsytan därför är tunnare får solen fri tid att värma upp havet ordentligt.

I Stilla havet är El Niño på väg, och det återkommande väderfenomenet är vanligtvis förknippat med varmare globala temperaturer och resulterar ofta i varmare havstemperaturer.

Eigil Kaas menar att temperaturökningarna i den nordatlantiska havsytan kan tolkas som ett resultat av naturliga fluktuationer i havet och mänskliga klimatförändringar.

''Det uppstår stora fluktuationer i Atlanten då och då. När de sammanfaller med effekten av klimatförändringar och fenomen som El Niño kan temperaturen vid havsytan stiga.''

Död fisk på Texas stränder

Om temperaturerna fortsätter kan det reducera mängden syre som finns tillgängligt för djur i havet.

Längs Golfkusten utmed Texas har tusentals döda fiskar redan sköljt iland, och experter tror att det är direkt orsakat av syrebrist på grund av höga havstemperaturer.

Dessutom leder varmare vatten i den tropiska Atlanten vanligtvis till fler tropiska stormar och orkaner, eftersom mer bränsle finns tillgängligt för de utvecklande klimatsystemen.