Shutterstock

Vinnarna av vår LEGO-tävling är utsedd!

Med anledning av vårt stora klimattema lottade Illustrerad Vetenskap tre LEGO Vestas-vindkraftverk – och nu har vi hittat den de lyckliga vinnarna.

Tävlingen är avslutad

Tävlingen är avslutad och vinnarna har utsetts.

Stort grattis till:

  • Katja Palkoma
  • Anders Ramäng
  • Kenneth Eckermann

Tack till alla som medverkade i tävlingen.

Världens energibehov ökar stadigt

2018 installerades 51 316 nya vindkraftverk i världen och även om det motsvarar 141 nya vindkraftverk per dag är behovet betydligt större än så.

Enligt siffror från Internationella energirådet (IEA) ökade den globala efterfrågan på energi nämligen med 2,3 procent under 2018.

Det är en fördubbling av den genomsnittliga tillväxten sedan 2010 och det har inneburit att kol- och gaskraftverk tvingats öka produktionen för att möta efterfrågan. Det har också lett till att förra året avslutades med ett beklagligt rekord i koldioxidutsläpp på 33 miljarder ton.

Men ett ökat energibehov måste inte innebära ökade koldioxidutsläpp.

Video: Hur fungerar ett vindkraftverk?

Hur fungerar ett vindkraftverk? Lär dig mer om hur vind blir till energi.

Europeiska vindkraftverk kan täcka världens behov

Även om världens koldioxidutsläpp ökade totalt sett förra året så minskade det faktiskt i EU.

Dessutom har en ny internationell studie visat att det faktiskt finns potential för att driva all världens energiförsörjning med hjälp av europeisk vindkraft. Enligt forskare har Europa nämligen nära fem miljoner kvadratmeter outnyttjad mark som kan rymma upp emot elva miljoner vindkraftverk på land.

Det skulle enligt forskarna generera 430 exajoule (119 540 TWh) – vilket är tillräckligt för att tillgodose hela världens energibehov år 2050.