Vilda visioner: Snökanoner ska frysa ned glaciärer

En holländsk forskare tänker rädda jordens smältande glaciärer genom att blåsa ut konstgjord snö på dem varje sommar.

© Shutterstock

4 000 snömaskiner och en halv glaciär. Det är beståndsdelarna i den plan som en holländsk forskare har för att vända klimatförändringarna i Schweiz.

Planen har tagits fram av glaciärforskaren Johannes Oerlemans, som presenterade sin spektakulära idé under det årliga mötet för European Geosciences Union i Wien i Österrike.

Han vill placera ut snömaskiner som ska spruta ut snö över den stora Morteratsch-glaciären i östra schweiziska alperna.

Tanken är att maskinerna ska spruta ut snö över istäcket varje sommar så att solens varma strålar hindras från att få isen att smälta.

Blåser snö på glaciär

Även ett tunt lager snökristaller räcker för att reflektera tillräckligt mycket solljus så att isen under snötäcket skyddas, anser glaciärforskaren.

Snömaskinerna ska omvandla smältvatten från små sjöar längs glaciären till iskristaller med hjälp av kalla vindar och därefter blåsa ut dem på det krympande istäcket.

Morteratsch-glaciären, som är en känd turistattraktion bland skidåkare i Schweiz, minskar med 30-40 meter varje år.

Glaciärforskaren har räknat ut att glaciären kan växa med cirka 800 meter under 20 år om snömaskinerna blåser ut några få centimeter snö över den varje sommar.

© Wikimedia Commons // NASA Goddard Space Flight Center

Vill utvidga Arktis på samma sätt

Morteratsch-glaciären är inte det den enda glaciären som minskar med skrämmande hastighet - Arktis lider också, här blev till exempel isen i den centrala delen av Polarhavet 65 procent tunnare under perioden 1975–2012.

Därför har ett annat forskarteam föreslagit en liknande lösning i betydligt större skala. De vill frysa ned Arktis igen genom att ställa dit tio miljoner vindmaskiner – och därefter utöka antalet till 100 miljoner – som ska spreja vatten över Arktis smältande istäcke.