Tio miljoner pumpar kan rädda havsisen i Arktis

I ett försök att rädda havsisen i Arktis föreslår forskare att man fryser ishavet genom att pumpa upp vatten till ytan och sprida det över isen.

Havsisen i Arktis blir tunnare och tunnare. Nu har forskare fått en idé om hur vi kan rädda den försvinnande havsisen.

© NASA

Tio miljoner vinddrivna pumpar ska suga upp havsvatten till ytan och spruta ut det över den arktiska ismanteln.

Där kommer den bitande vinterkölden med 35–40 minusgrader att snabbt frysa vattnet och bygga på den allt tunnare isen. Klimatforskare varnar för att havsisen på grund av den globala uppvärmningen kan vara försvunnen från Arktis redan sommaren 2030.

De dystra utsikterna har fått en grupp forskare vid Arizona State University i USA att föreslå den spektakulära räddningsplanen

Projektet kostar 4 700 miljarder kronor

Enligt forskarna kommer förslaget att göra ismanteln en meter tjockare på en enda vinter – den arktiska ismanteln är nu cirka två-tre meter tjock. Det skulle förhindra att havsisen framöver krymper till ett nytt bottenrekord varje sommar.

Tvärtom skulle isen återbildas så att den når samma utbredning som för 15 år sedan och bromsa den globala uppvärmningen. Vägen till ett förverkligande av idén är dock lång.

Projektet bedöms kosta runt 3500 miljarder kronor och de flytande ismaskinerna finns fortfarande bara i teorin.

Vindkraftverk genererar ström till pumpen

Vinden blåser i stort sett konstant i Arktis med en genomsnittshastighet av 6,4 meter i sekunden. Pumpen hålls i gång av vinden.