Nu visar en ny rapport, genomförd av klimatforskare vid Världsmeteorologiska organisationen, WMO, och den europeiska klimattjänsten Copernicus Climate Change Service, att temperaturerna i Europa har stigit dubbelt så mycket som det globala genomsnittet under de senaste 30 åren.
"Europa visar en direktbild av en värld som är varmare och påminner oss om att väl förberedda samhällen inte heller går säkra från effekterna av extrema väderhändelser", framförde WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas i ett meddelande.
Berörde en halv miljon
Enligt rapporten har temperaturerna stigit markant i Europa under åren mellan 1991 och 2021, med en genomsnittlig ökning på omkring 0,5°C per årtionde.
Det kan jämföras med den genomsnittliga globala temperaturökningen på 0,2°C per årtionde enligt FN:s klimatpanel.
Konsekvenserna av temperaturökningarna är våldsamma, trots att Europa har fler resurser än många andra områden i världen, exempelvis i form av tidiga varningssystem som kan förbereda invånarna på översvämningar.
Forskarna bakom rapporten skriver att de extrema väderfenomenen berörde mer än en halv miljon människor i de europeiska länderna bara under 2021 och medförde hundratals dödsfall. Omkring 84 procent av fenomenen var översvämningar och stormar.
Europa spelar nyckelroll
Men rapporten innehåller inte enbart dåliga nyheter. Ett flertal europeiska länder har lyckats reducera utsläppen av växthusgaser. Särskilt inom EU, där utsläppen av växthusgaser har minskat med 31 procent mellan 1990 och 2020, med ett mål på minst 55 procents reduktion före 2030.
Dessutom är de europeiska länderna ledande inom tidiga varningssystem och de täcker omkring 75 procent av befolkningen. Men utmaningarna är enligt forskarna extrema.
"Den effektiva reduktionen av utsläpp av växthusgaser i området bör fortsätta, men ambitionerna bör höjas ytterligare. Europa kan spela en nyckelroll genom att uppnå ett koldioxidneutralt samhälle i mitten av århundradet för att uppfylla Parisavtalet", säger Petteri Taalas.