Torka Spanien värmebölja klimatförändringar

Spanien och Portugal har drabbats av den värsta torkan på 1 200 år

Klimatförändringar hotar vin- och olivskörden i Spanien och Portugal. Länderna har drabbats av den värsta torkan sedan år 850. Och det kommer bara att bli värre.

Delar av Spanien och Portugal har drabbats av den värsta torkan som har uppmätts och observerats på 1 200 år, visar en ny studie.

Värmeböljan beror på förändringar i ett atmosfäriskt högtryck över den portugisiska ögruppen Azorerna, orsakade av klimatförändringar. Högtrycket därifrån har en stor inverkan på vädret och klimattrender i Västeuropa.

Forskarna bakom rapporten pekar på att högtrycksområdet över Azorerna har förändrats drastiskt det senaste århundradet. Förändringarna i klimatet är faktiskt de mest uppseendeväckande under det senaste årtusendet.

Klimatmodeller från det förflutna visar framtiden

Forskarna har använt simuleringar av klimatmodeller för att studera klimatförändringar i Nordatlanten under de senaste 1 200 åren.

Modellerna visar att högtrycksområdet började täcka ett större område för drygt 200 år sedan.

Det har hänt i takt med att industrialiseringen i Väst banade väg för massproduktion, som har ökat växthuseffekten genom större utsläpp av koldioxid.

Högtrycksområdet har utvidgats ännu mer dramatiskt under 1900-talet i takt med den globala uppvärmningen.

För att eftertesta modellerna sökte forskarna efter bevis för nederbördsnivåer, som har bevarats under flera århundraden i portugisiska stalagmiter från Azorerna.

Proverna visade att i takt med att högtrycket har utvidgats har vintrarna i det västra Medelhavsområdet blivit torrare.

Nederbördsnivån kan minska med ytterligare 10 till 20 procent redan i slutet av detta århundrade. Därmed blir jordbrukarna i Spanien och Portugal de mest sårbara i Europa.

Högtrycket över Azorerna fungerar som ett slags portvakt för nederbörden i Europa, så att sommarmånaderna ger värme och torka i stora delar av Portugal och Spanien.

I de kyliga och blöta vintermånaderna stiger högtrycket, så att västanvinden skickar in stora mängder regn över landet.

Den torra vintern drabbar skörden

Vinterregnet är viktigt för jordbruket i dessa områden, men den har varit kraftigt avtagande under andra hälften av 1900-talet, visar rapporten. Högtryckssystemet utanför Azorerna blockerar de våta väderfronterna.

Medan dessa förändringar i högtrycket skapar torra vintrar i söder, så kommer det våta vädret att söka sig norrut och ge kraftiga regnfall i Storbritannien och Skandinavien.

Rapporten spår också att druvodlingen på den Iberiska halvön kommer att ha minskar med en fjärdedel före 2050 på grund av den allvarliga vattenbristen.

Samtidigt förutspår forskarna att produktionen av oliver i södra Spanien kommer att ha minskat med 30 procent före år 2100. Tomat- och apelsinodling kommer också att drabbas.

Vinbönder har redan på flera platser tagit konsekvensen av den extrema torkan och flyttat sina vinmarker högre upp i bergen, samtidigt som de experimenterar med mer värmetoleranta druvsorter.

Rapporten pekar på att människoskapta klimatförändringar orsakar torkan. Och det är inte bara jordbruket som drabbas. Extremt torka skrämmer även bort turister som söker sig till mildare klimat.