"Som det ser ut nu kommer jordens medeltemperatur att bli markant högre och troligen hamna någonstans mellan 2,6 och 2,8 graders temperaturökning fram emot 2100," säger han.
Parisavtalet ingicks vid det internationella klimattoppmötet 2015.
Då enades stats- och regeringsledare om att arbeta för att begränsa uppvärmningen av jordklotet. Målet är att temperaturen år 2100 inte skulle ha ökat med mer än 1,5–2 grader i förhållande till nivån före industrialiseringen.
Jorden är redan i dag 1,1 grad varmare än 1880.
Målet att hålla temperaturökningen under 1,5 grader kan vi glömma helt, tror Mernild. Oavsett vilka åtgärder vi vidtar från och med nu.
Snart har vi passerat gränsen
"Vi når troligtvis den gränsen inom tio års tid. Vi hade faktiskt behövt reducera uppvärmningen för åtskilliga årtionden sedan, men med tanke på hur långsamt politiken rör sig kommer vi nog att se temperaturökningar som överstiger 2,0 grader också", fortsätter klimatprofessorn.
Därmed ser världen inte heller ut att kunna hålla Parisavtalets övre gräns på 2,0 grader.
Uppskattningar från FN:s klimatpanel visar att vi troligen kommer att överskrida den gränsen i slutet av 2040-talet.
"För att undvika det måste vi dels reducera uppvärmningen i långt högre grad än vi har gjort hittills. Vi måste också bli bättre på att samla in och lagra kol från atmosfären. Så vi är nog ganska sent ute", förklarar Sebastian Mernild.
Enligt Sebastian Mernild blir det "mycket, mycket svårt" att hålla temperaturökningen under 2,0 grader.
Det kan tyckas vara ganska liten skillnad på en temperaturökning på 2,0 grader jämfört med 1,5, men den halva graden får faktiskt allvarliga konsekvenser.
Konsekvenserna blir bland annat högre stigning av havsnivåer, att havet i Arktis blir isfritt varje årtionde i stället för varje århundrade samt att exempelvis insekters, växters och ryggradsdjurs livsmiljöer drabbas.
Jordens värmeböljor kommer också att förändra vädret.
"I framtiden kommer vi att få ett klimat som är varmare, våtare och mer extremt", säger Sebastian Mernild avslutningsvis.