Shutterstock

Ozonskiktet väntas ha normaliserats om 40 år

Kontroversiella planer på att begränsa den globala uppvärmningen med svavelpartiklar kan hota en positiv utveckling.

Under de kommande fyra årtiondena – före 2066 – väntas ozonskiktet högst upp i atmosfären normaliseras om de åtgärder som har implementerats fortsätter.

Ozonskiktet är ett bälte av ozon som ligger från cirka 10 till 60 kilometer ovanför jordens yta. Gasen skyddar jorden från ultravioletta strålar, som kan orsaka hudcancer och stora skador på grödor.

Redan på 1980-talet började forskare att på allvar upptäcka stora förändringar i ozonskiktet, samt att det hängde ihop med användandet av CFC-gaser. Sedan 1950-talet hade de använts i allt från kylskåp till sprejburkar.

Viktig varning

Men rapporten kommer också med en viktig varning. Kampen för att bevara ozonskiktet är till stor del kopplad till kampen för att begränsa klimatförändringarna.

Kontroversiella planer på att begränsa den globala uppvärmningen genom att tillsätta svavelpartiklar till den övre atmosfären har blivit alltmer populära på senare år. Det kan skapa nya problem för ozonskiktet, varnar forskarna.

Negativt påverkat av svavelpartiklar

När vulkanen Pinatubo i Filippinerna bröt ut 1991 sjönk den globala temperaturen i ungefär ett år. Under utbrottet släpptes stora mängder svavelpartiklar ut.

FN:s klimatpanel, IPCC, har också varnat för att monsunregnets rytm i Afrika och Asien, som en stor del av världens livsmedelsproduktion är beroende av, kan komma att påverkas negativt av utsläppen av svavelpartiklar.

Enligt tidigare rapporter kommer hålet i ozonskiktet över norra halvklotet att ha läkts till 2030-talet, medan det större hålet i ozonskiktet över Antarktis kommer att ha läkts vid 2060-talet.

Under Montrealkonventionen 1987 gick omkring 200 av världens länder med på att förbjuda och fasa ut CFC-gaser. Och den insatsen bär alltså nu frukt enligt FN-rapporten.