Tekniken blir alltmer relevant eftersom utsläppen från konsumtion, transport och produktion fortsätter att öka. Trots framsteg med elektriska fordon och hållbar energi, drivs världen fortfarande huvudsakligen av fossila bränslen.
Silver växer av sig själv
Utmaningen är att de nödvändiga anläggningar kräver dyra investeringar från industriproducenterna.
Men nu har forskare från Newcastle University utvecklat ett nytt material, som kan göra det markant billigare att fånga in koldioxiden.
Forskarna har utvecklat ett membran som fungerar som ett slags kaffefilter, som låter harmlösa gaser – som exempelvis kväve – passera ut i atmosfären, medan CO2 fångas in.
Membranet har en hög genomtränglighet för koldioxid, som lättare kan röra sig i membranet än andra ämnen.
Den sortens membran har man känt till tidigare, men de har varit 100 procent baserade på silver – och det är dyrt. Därför bestämde sig forskarna för att konstruera membranet i aluminiumoxid samlat i små rör och kulor. Därefter tillsatte de en mindre mängd silver till strukturen och utsatte den för syre och koldioxid, vilket tvingade silvret att växa i membranet.
Membranet är på så sätt självbildande och kan produceras på själva platsen, där det ska användas, samtidigt med att de tas i bruk.
Samtidigt minskar processen behovet av silver, vilket sänker priset på membranet utan att prestandan offras.