På senare år har vår planet genomgått ett flertal oroväckande förändringar. Tusentals havsfåglar, sjölejon och bardvalar har sköljts upp längs Alaskas Stilla havskust och korallerna i Australiens stora barriärrev har för tredje gången på bara fem år utsatts för en dödlig massblekning.
Det råder bred enighet kring att det är tecken på klimatförändringarnas effekter, och många forskare varnar för att vi kan vara på väg mot en snabb kollaps i ekosystem över hela jorden.
En studie publicerad i tisdkriften Nature ger oss den första informationen om kollapsens tidsperspektiv.
Massutdöendet hotar från 2030
Vi föreställer oss ofta klimatförändringarna som en successiv process, men den nya forskningen konstaterar att ekosystemens kollaps inte är en sluttande bana. Den är ett stup.
När temperaturökningar drabbar ett område, där flera arter lever tillsammans i ett stabilt klimat, kommer djuren att försöka anpassa sig. Många arter har ingenstans att fly till, och en del kommer att utrotas.
Det kan skapa en dominoeffekt i ekosystemet, som snabbt utplånar andra arter som står i beroende. Blir det för varmt för insekterna, så har fåglarna ingen föda. Blir det för varmt för bina kan växterna inte reproduceras – och så vidare.