Även om världen lyckas ställa om transport, energi och industri till 100 procent förnybar energi kommer det inte räcka för att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 grader.
Utsläppen av växthusgaser från vårt jordbruk och livsmedelsproduktion är så pass stora att det på egen hand kan knuffa oss över den fruktade gränsen. Det är vad forskare från det engelska elituniversitetet Oxford University kommit fram till i en studie.
Kor, traktorer och avskogning släpper ut koldioxid
2015 skrev 196 länder under Parisavtalet och förpliktade sig därmed till en gemensam målsättning om att hålla den globala temperaturökningen under två grader – och helst under 1,5 grader.
Forskarna från Oxford drar slutsatsen att det mest ambitiösa målet är omöjligt och att även två grader kan vara utom räckhåll om de globala livsmedelssystemen får fortsätta som de gör i dag. Detta gäller även om vi skulle sluta släppa ut alla övrig koldioxid från och med i morgon.