Isen på Grönland har vuxit för första gången sedan år 2000

Danska forskare har goda nyheter om isen på Grönland. Den har vuxit med 44 gigaton is för första tågen sedan senaste sekelskiftet.

Isen växer överraskande nog på Grönland.

Efter att vi länge har hört om smältande isar i kölvattnet på diskussionen om den globala uppvärmningen har danska forskare nu goda nyheter:

Under det senaste året har det varit is- och snötillväxt på Grönland.

Det är Danmarks Meteorologiska Institut (DMI) som står bakom klimatmodellen som visar tillväxten.

Modellen matas med bland annat data om snöfall, avdunstning och solstrålning var sjätte timma. Modellen beräknas i vattenekvivalenter, som är den mängd vatten som snön och isen motsvarar.

Har ökat 44 gigaton

“I år verkar det som att det för första gången sedan år 2000 har varit tillräcklig tillväxt vid ytan för att kunna balansera kalvningen. Därför hamnar Grönland förmodligen på plus", säger klimatforskare Peter Langen från DMI till Berlingske.

Under de senaste tio åren har Grönland i genomsnitt förlorat cirka 500 gigaton is per år på grund av bland annat iskalvning. Men DMI:s tal visar att det under förra året föll så pass mycket snö att det har lett till en tillväxt på 544 gigaton.

Det innebär att Grönland ökade i vikt med 44 gigaton is under förra året. Det är inte mycket ur ett större perspektiv – men trots allt en ökning. Det är fortfarande för tidigt att tala om en tendens eller en ny verklighet på Grönland.

Dålig sommar och mer snö

Det fina krysset på viktkurvan beror bland annat på att Grönland har fått mer snö än vanligt och att den grönländska sommaren har varit kort och kall jämfört med andra år.