Studier från Storbritannien har visat att landets invånare i juletid äter 80 procent mer mat än under en motsvarande period under andra tider på året.
Den stora matkonsumtionen resulterar i en betydande ökning av koldioxidutsläppen.
År 2011 beräknade forskare från University of Manchester att denna extra mat totalt sett resulterar i utsläpp av växthusgaser som motsvarar att en vanlig bensinbil kör 6 000 varv runt jorden.
Maten hamnar i soptunnan
Dessutom hamnar en stor del av all mat vi köper till jul i soptunnan. I Danmark uppskattar organisationen Landbrug & Fødeverer att varje dansk slänger extra mat för motsvarande 275 kronor i december jämfört med andra månader.
Julen gör alltså en av de största klimatskurkarna ännu värre: Matsvinnet står för upp till sex procent av det globala utsläppet av växthusgaser.
15 procent av julklapparna kan undvaras
Julens största merkonsumtion och därmed ökade klimatavtryck beror dock främst på julklapparna. Under 2019 samlade den internationella ekonomiska organisationen OECD in siffror som visar att en genomsnittlig europé spenderar drygt 5 000 kronor på julklappar.
Siffror från World Economic Forum visar samtidigt att 15 procent av oss får julklappar som vi inte gillar – och tio procent av oss minns inte vad vi fick förra julafton.