Shutterstock & Lotte Fredslund
jordklot julkula

Hur mycket påverkar julen klimatet?

Under julen samlas vi från när och fjärran, proppar i oss mat och överöser varandra med julklappar. Hur mycket påverkar egentligen våra jultraditioner klimatet?

I vår del av världen är julen årets största konsumentfirande och det innebär naturligtvis också tydliga avtryck i klimatet.

Inga forskare har ännu räknat ut exakt hur stor extra mängd växthusgaser som jultraditionerna bidrar till, men det finns nationella beräkningar som antyder problemets omfattning.

Siffrorna visar att julens största klimatbovar är den stora matkonsumtionen, våra extra resor och inte minst tillverkningen och transporten av alla julklappar som vi skämmer bort varandra med.

Julen är även växthusgasernas fest

Jultraditionerna har stor påverkan på klimatet. Mat, resor och julklappar utgör de största posterna på koldioxidkontot.

skinka
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Maten är en klimatbomb

Julmenyn skiljer sig från land till land, men det finns nästan alltid ett överflöd av mat och det belastar klimatet. En traditionell dansk julmiddag släpper exempelvis ut 32 kilo koldioxid per person.

glad familj
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Samvaron slukar bensin

När familjen träffas för att fira jul innebär det enligt brittiska siffror 195 kilometer extra transporter per person. Om resan sker med bensinbil är kostnaden för klimatet 96 kilo koldioxid.

röda julklappar under granen
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Klapparna tar priset

Julklapparna är det som påverkar klimatet mest under den aktuella tiden. Enligt brittiska siffror utgör julklapparna 20 procent av vår totala årliga konsumtion av exempelvis kläder, spel, böcker och kosmetika. Pris: 310 kilo koldioxid per person.

Studier från Storbritannien har visat att landets invånare i juletid äter 80 procent mer mat än under en motsvarande period under andra tider på året.

Den stora matkonsumtionen resulterar i en betydande ökning av koldioxidutsläppen.

År 2011 beräknade forskare från University of Manchester att denna extra mat totalt sett resulterar i utsläpp av växthusgaser som motsvarar att en vanlig bensinbil kör 6 000 varv runt jorden.

Maten hamnar i soptunnan

Dessutom hamnar en stor del av all mat vi köper till jul i soptunnan. I Danmark uppskattar organisationen Landbrug & Fødeverer att varje dansk slänger extra mat för motsvarande 275 kronor i december jämfört med andra månader.

Julen gör alltså en av de största klimatskurkarna ännu värre: Matsvinnet står för upp till sex procent av det globala utsläppet av växthusgaser.

15 procent av julklapparna kan undvaras

Julens största merkonsumtion och därmed ökade klimatavtryck beror dock främst på julklapparna. Under 2019 samlade den internationella ekonomiska organisationen OECD in siffror som visar att en genomsnittlig europé spenderar drygt 5 000 kronor på julklappar.

Siffror från World Economic Forum visar samtidigt att 15 procent av oss får julklappar som vi inte gillar – och tio procent av oss minns inte vad vi fick förra julafton.