Shutterstock

Guide: Lös klimatkrisen hemifrån

Kan du rädda klimatet och samtidigt spara pengar? Svaret är ja. Illustrerad Vetenskap har samlat fem enkla tips som kan hjälpa dig att minska ditt klimatavtryck.

Använder du lågenergilampor? Tvättar du kläderna i kallt vatten? Cyklar du till jobbet? Då har du plockat all lågt hängande frukt för att minska ditt personliga klimatavtryck. Vad är nästa steg? Hur får du ner dina utsläpp ytterligare?

Svaret hittar du i den här guiden – och det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror. Du kan sätta i gång med det samma, och om du följer våra råd har du goda möjligheter att spara tusentals kronor om året.

Matsvinn

Använd alla livsmedel

Mängd koldioxid som sparas: 200 kilo om året per person

© Shutterstock

Varför?

Enligt FN står matsvinn för mellan åtta och tio procent av världens koldioxidutsläpp. När du till exempel slänger en övermogen avokado går gödningen och vattnet som användes i produktionen till spillo. Det samma gäller allt fossilt bränsle som gick åt för att transportera den ända från exempelvis Mexiko. Det finns med andra ord all anledning att minska matsvinnet.

Hur?

Du kan få hjälp att minska ditt matsvinn med olika appar i mobilen, som ger dig recept baserade på rester som du har i kylskåpet, ger tips om hur livsmedel bör förvaras eller guidar dig till restauranger som ger bort överbliven mat. Matsvinnet kan också hållas nere genom att till exempel göra upp en måltidsplan, undvika mängdrabatter och avsätta en hylla i kylskåpet åt livsmedel som håller på att bli för gamla.

Grönsaker

Odla grönsaker i fönsterkarmen

Mängd koldioxid som sparas: 1 kilo per kilo grönsaker

© Shutterstock

Varför?

En kalori från en växt har 10–40 gånger lägre klimatavtryck än en kalori från kött. Avtrycket från växtbaserad mat kan dock minskas ytterligare ifall grödorna odlas lokalt. På grund av transporterna är klimatavtrycket från exempelvis ett kilo importerade äpplen fyra gånger högre än från lokalt odlade äpplen. Fördelen med att odla lokalt försvinner dock i många fall om odlingen förutsätter ett uppvärmt växthus.

Hur?

Du kan minska dina utsläpp genom att odla egna grönsaker – bara du inte använder ett energikrävande uppvärmt växthus. I vardagsrummets fönsterkarm kan du till exempel odla tomater, sallad, grönkål, spenat, rädisor, gurka, bönor, ärter, stjälkselleri eller kryddörter. Om du har gott om plats eller en altan kan du även odla potatis, morötter och lök i spannar.

Värme

Styr värmeförbrukningen smart

Mängd koldioxid som sparas: 375 kilo om året per hushåll

© Shutterstock

Varför?

Koldioxidavtrycket från uppvärmning påverkas dels av om ditt hem är nybyggt eller gammalt, dels av vilken typ av uppvärmning som används. Det är både sämst och dyrast att värma sitt hus med en oljepanna och billigast med en jord- eller luftvärmepump. Den årliga prisskillnaden för en familj i en 130 kvadratmeter stor bostad kan vara 25 000 kronor. Hur som helst kan smart styrning av inomhustemperaturen både spara pengar och minska utsläppen av växthusgaser.

Hur?

En optimal styrning av värmeförbrukningen kan uppnås med hjälp av smarta termostater. Enligt tillverkarna kan dessa apparater i vissa fall hjälpa dig att få ner din värmeförbrukning med upp till 30 procent. Det sker genom ett avancerat kontrollsystem som lär sig familjens behov och vardagsaktiviteter och anpassar uppvärmningen. Det sänker till exempel temperaturen om nätterna samt dagtid på vardagar, då ingen ändå är hemma.

Livslängd

Förläng dina prylars livslängd

Mängd koldioxid som sparas: 25 kilo om året per digital enhet (genom att fördubbla livslängden)

© Shutterstock

Varför?

Innan du ens börjar använda din nya smartmobil har den medfört utsläpp av cirka 55 kilo koldioxid. Det motsvarar i runda slängar ett halvårs klädtvätt för en hel familj. För en pekdator eller en bärbar dator är siffran ännu högre. Samma sak gäller kläder. Enligt FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) står modeindustrin för någonstans mellan två och åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Hur?

Eftersom produktionen av elektroniska apparater och kläder medför stora koldioxidutsläpp är det klokt att minska konsumtionen av sådana produkter. Det gör du genom att förlänga livslängden på dina prylar. Om till exempel mobilens bildskärm går sönder, byt då ut den i stället för att köpa en ny mobil. Samma princip gäller kläder. För bara 20 år sedan behöll vi varje plagg dubbelt så länge som vi gör i dag, så det är fullt möjligt.

Energi

Producera din egen energi

Mängd koldioxid som sparas: upp till 0,4 kilo per kilowattimme

© Shutterstock

Varför?

Ett av de viktigaste stegen på vägen mot en klimatneutral framtid är att ersätta energi från fossila bränslen med grön energi. En [analys] från år 2017 visar till exempel att en kilowattimme från solenergi medför sex gram koldioxidutsläpp, medan samma mängd energi från ett kolkraftverk medför 109 gram. Och även om produktion av hållbar energi fungerar bäst i stor skala kan det mycket väl finnas en del att vinna på att installera en egen liten solcellsanläggning.

Hur?

En vanlig solpanel har en effekt på 100 watt. Den är cirka 120 x 50 centimeter stor och producerar 0,1 kilowattimme. Det räcker till att ladda både en smartmobil, en bärbar dator och till exempel en Bluetoothhögtalare och – med ett batteri – driva dina lågenergilampor på kvällen. Om några år kan ett annat bra alternativ bli genomskinliga solceller som ersätter vanligt fönsterglas. Oavsett är vinsten med en liten privat solcellsanläggning relativt liten, åtminstone så som det ser ut just nu.