Tre miljoner år gammal översvämning kan upprepas

Om global uppvärmning får temperaturen att stiga bara en eller två grader, kan havsytan stiga sex meter.

Global warming flooding

Under tre miljoner år har havsytan flera gånger stigit med ända upp till sex meter som följd av en temperaturökning på en till två grader.

Global uppvärmning är ett urgammalt fenomen

Forskare på Oregon State University i USA varnar i en ny undersökning för att historien håller på att upprepa sig. De har analyserat tidigare konsekvenser av den smältande polarisen och hittat likheter mellan klimatförhållandena i dag och för tre miljoner år sedan.

Den gången låg innehållet av koldioxid i atmosfären på ungefär samma nivå som nu. Det fick temperaturen att stiga och isen på land att smälta. Resultatet blev att vattenståndet var sex meter högre än i dag. Det kan emellertid gå hundratals eller tusentals år innan den fulla effekten av den smältande isen blir uppenbar.

Global uppvärmning: två scenarier

Enligt IPCC:s (FN:s klimatpanel) senaste rapport kan en stigning av den genomsnittliga havsytan från år 2081 till 2100 jämfört med perioden från 1986 till 2005 i värsta fall närma sig en meter.

BÄSTA SCENARIOT: Temperaturen ökar bara en grad, och den genomsnittliga havsytan stiger 0,45 meter.

VÄRSTA SCENARIOT: Temperaturen ökar 3,7 grader, och havsytan stiger 0,82 meter.

Klicka på bilden för att se en större och mer detaljerad version.

Planeten blir varmare

Global uppvärmning och smältande poler. Klimatet förändras, men varför och hur snabbt sker det? Möt forskarna i en duell om global uppvärmning i den här artikeln: