Shutterstock
Ansikte täckt av snö

Global uppvärmning ger kallare vintrar

22 grader värme och sol den ena dagen. Minus 32 grader och snöstorm några dagar senare. Enligt ny forskning blir extrema vintrar allt vanligare – och orsaken är den globala uppvärmningen.

Snöstorm
© Shutterstock

En enorm våg av iskall luft drog i november 2014 in över USA. I delstaten Wyoming, där det hade varit över 22 grader varmt den 1 november, dök temperaturen till under -32 grader den 12 november.

Den vintern täcktes storstaden Boston med tre meter snö och Hudsonfloden i New York frös till is.

Denna typ av extrem vinterkyla har blivit vanligare under de senaste decennierna – det visar en stor analys som nyligen publicerades i tidskriften Science. Senaste gången det ägde rum var i år, då extrem kyla bland annat dödade minst 111 människor i Texas.

Med hjälp av 40 års satellitdata och avancerade nya klimatmodeller kunde analysen också avslöja orsaken till de extrema vintrarna: Global uppvärmning.

Värme rubbar luftströmmar

Under normala förhållanden är luften över Arktis iskall på vintern och det ligger ett stabilt lågtryck över regionen som håller kvar den kalla luften.

I utkanten av lågtrycket går den polära jetströmmen, som avskiljer kylan norrut från den varmare luften söderut.

Uppvärmning av polära områden skapar små fickor med varm luft som försvagar det stabila lågtrycket över Arktis och får den polära jetströmmen att röra sig mer söderut.

Jetströmmens svängningar medför ovanligt kalla vintrar med stormar och kraftiga snöfall.

Klimatförändringar förklarade på två minuter

I vår video nedan ger vi dig en snabb överblick över de klimatförändringar, som just nu äger rum på vår planet. Se den och lär dig varför global uppvärmning kommer att ge oss mer torka och fler förödande orkaner.

Video