Forskare vill frysa om Arktis med vattenpumpar

För att hejda den hotande smältningen av isen i Arktis har forskare formulerat en plan: tio miljoner pumper ska ösa upp vatten på istäcket för att göra det tjockare.

Isbjörnarna drabbas av den smältande isen i Arktis.

© Shutterstock

Isnivån ska tillbaka till vad den var för cirka 15 år sedan.

Det är det ambitiösa målet för ett lika ambitiöst projekt.

Bakom projektet står en grupp forskare vid Arizona State University i USA. De har en – relativt – enkel plan för att lösa problemet med enorma mängder smältande is i Arktis.

Tio miljoner vattenpumpar

Enligt forskarna kan situationen tyglas för 500 miljarder dollar (4,5 biljoner kronor).

Pengarna ska gå till att tillverka tio miljoner vinddrivna pumpar, som ska transportera upp vatten till isens yta, där det kommer att frysa och göra istäcket tjockare.

För att konstruera pumparna behövs det 100 miljoner ton stål, och det kommer att ta cirka tio år. De många pumparna ska spridas ut över tio procent av Arktis.

Gör isen en meter tjockare

Enligt Steven Desch, en av forskarna bakom planen, ska pumparna kunna tillföra en extra meter is till den nuvarande isen i Arktis – som sällan är tjockare än 2–3 meter.

Tjockare is betyder is som ligger kvar längre.

”Vår enda strategi för närvarande tycks vara att säga åt människor att de ska sluta bränna fossila bränslen. Det är en god idé, men vi kommer att bli tvungna att göra mycket mer än så, om vi vill hindra isen i Arktis från att försvinna”, säger Densch till The Guardian.

Planen är inte finansierad och ska inte betraktas som den slutgiltiga lösningen på situationen – utan mer som ett konkret inlägg i debatten.