Tillverkad av elektroniskt bläck
Solcellerna är gjorda av nanomaterial i form av ett slags elektroniskt bläck.
De ultralätta solpanelerna kännetecknas av att de kan limmas på ett tunt slitstarkt tygstycke som kan fästas på alla möjliga ytor – och tekniken bakom gör det enligt forskarna möjligt att skala upp produktionen av de ultralätta solpanelerna.
Solcellerna, som är tunnare än ett hårstrå från en människa, väger en hundradel av vikten av konventionella solpaneler och genererar hela 18 gånger mer el per kilo.
Eftersom de är så tunna och lätta kan solcellerna lamineras ett otal olika ytor, säger forskarna.
Solcellerna kan exempelvis integreras i en båts segel och ge kraft till sjöss, de kan fästas på tält och presenningar som används vid katastrofinsatser – eller så kan de fästas på drönares vingar för att förlänga flygtiden.
En utmaning som forskarna jobbar med att lösa innan solpanelerna verkligen är redo för storskalig produktion är hur man bäst skyddar solcellerna från syre och fukt så att de inte förstörs.
Traditionella solceller skyddas av glas, men ett extra lager glas kommer att göra de nyuppfunna, papperstunna solcellerna mycket mindre flexibla och forskarna arbetar därför med ett alternativt sätt att skydda dem.
Forskningen är delvis finansierad av US National Science Foundation och Science and Technology Research Council of Canada.