Melanie Gonick, MIT

Forskare har utvecklat ultralätta solceller som är tunnare än ett hårstrå

Solcellerna har potential att göra nästan vilken yta som helst till en strömkälla.

Solceller är en viktig del av den gröna omställningen och allt fler byggnader och tak över hela världen är utrustade med de elgenererande panelerna.

Nu har en grupp amerikanska forskare tagit ett viktigt steg i riktning mot att utveckla ännu smartare solceller som kan användas på olika slags ytor.

Forskarna från Massachusetts Institute of Technology har utvecklat en produktionsteknik som kan producera ultratunna solceller som kan monteras på allt från båtsegel till presseningar.

De har publicerat resultaten i en vetenskaplig artikel i tidskriften Small Methods. Artikeln är ännu inte referentgranskad av experter - det vill säga bedömd av opartiska experter på området.

Se hur forskarna producerar de ultralätta solcellerna i videon här:

Video

Tillverkad av elektroniskt bläck

Solcellerna är gjorda av nanomaterial i form av ett slags elektroniskt bläck.

De ultralätta solpanelerna kännetecknas av att de kan limmas på ett tunt slitstarkt tygstycke som kan fästas på alla möjliga ytor – och tekniken bakom gör det enligt forskarna möjligt att skala upp produktionen av de ultralätta solpanelerna.

Solcellerna, som är tunnare än ett hårstrå från en människa, väger en hundradel av vikten av konventionella solpaneler och genererar hela 18 gånger mer el per kilo.

Eftersom de är så tunna och lätta kan solcellerna lamineras ett otal olika ytor, säger forskarna.

Solcellerna kan exempelvis integreras i en båts segel och ge kraft till sjöss, de kan fästas på tält och presenningar som används vid katastrofinsatser – eller så kan de fästas på drönares vingar för att förlänga flygtiden.

En utmaning som forskarna jobbar med att lösa innan solpanelerna verkligen är redo för storskalig produktion är hur man bäst skyddar solcellerna från syre och fukt så att de inte förstörs.

Flödesbatteriet

Solflödesbatteriet integrerar en solcell med kemiska ämnen som kan lagra elektriciteten.

© Wenjie Li et al. / University of Wisconsin-Madison

Läs också:

Traditionella solceller skyddas av glas, men ett extra lager glas kommer att göra de nyuppfunna, papperstunna solcellerna mycket mindre flexibla och forskarna arbetar därför med ett alternativt sätt att skydda dem.

Forskningen är delvis finansierad av US National Science Foundation och Science and Technology Research Council of Canada.