Ett av klimatförändringarnas mest centrala vetenskapliga begrepp debatteras just nu. Forskare arbetar ständigt för att förstå hur jordens så kallade “klimatkänslighet” är.
Klimatkänsligheten är ett sätt att beskriva atmosfärens känslighet för ökande koldioxidmängd. Ju högre känslilgheten är desto mer ökar temperaturen per ny enhet koldioxid i atmosfären.
Nu har en grupp bestående av 25 forskare från hela världen presenterat en studie där de drar slutsatsen att känsligheten faktiskt är mindre än vad man hittills trott.
Maximal temperaturökning är mindre än vad som antagits
När mängden koldioxid i atmosfären ökar, stiger temperaturen också eftersom gasen lägger sig som ett lock och gör det svårare för värmen att lämna jorden. Detta är den så kallade växthuseffekten i grova drag, men självklart är det inte riktigt så enkelt.
Arktis reflekterar tillbaka solljuset. Moln kan både hålla kvar värme och hålla den borta. Stoft i atmosfären fungerar på samma sätt. Skogar binder koldioxid när de växer, men de dör också när temperaturen ökar. Haven binder koldioxid men inte för alltid.