Det är 20 procents risk för att världen går mot temperaturökning på 1,5 grader redan 2024. Det är slutsatsen som Meteorologiska världsorganisationen (WMO) drar efter 2020 – ett år som hamnade i topp tre över de varmaste åren som någonsin uppmätts.
Detta förvånade WMO eftersom de sista månaderna av 2020 präglades av väderfenomenet La Niña, ett fenomen som i själva verket kyler ned världen. Men uppenbarligen inte tillräckligt för att hålla den av människan skapade klimatförändringen i schack.
WMO fastställer medeltemperaturen genom att kombinera datamängder från bland annat Nasa och NOAA, som utför mätningar på fartyg och bojar över hela världen.
Dessutom används en metod där miljontals observationer från luft och hav körs genom en datormodell som tar fram en helhetsbild av atmosfärens förhållanden. På så sätt kan forskarna en del om förhållandena även på de platser där inga mätningar har gjorts, exempelvis i polarområdena.
Vi är på väg mot en katastrof
Medeltemperaturen i världen under 2020 var 14,9 grader. Det är ungefär 1,2 grader mer än före industrialiseringen på 1800-talet då den mänskliga industrin på allvar började pumpa ut växthusgaser i atmosfären.
2015 undertecknade 196 länder Parisavtalet och dessa länder har därmed förbundit sig att hålla den globala temperaturhöjningen under två grader - och helst under 1,5 grader - för att undvika de mest katastrofala följderna.