Det pågår ett intressant klimatexperiment på Australiens östkust: Ett antal jordbrukare i regionen planterar frön som är belagda med mikrober i form av svampar och bakterier. Detta kan leda till att de vuxna växterna att bli optimerade koldioxdiddammsugare.
Företaget bakom experimentet, Soil Carbon Co., tror att tekniken kommer att kunna fånga 8,5 gigaton koldioxid från atmosfären varje år. Det motsvarar en fjärdedel av de totala globala utsläppen.
Mikrober binder kol i jorden
Den nya tekniken är en slags metod som går in och optimerar den naturliga kolcykeln.
Växter växer med hjälp av fotosyntes där växten använder solens ljusenergi för att omvandla vatten från jorden och koldioxid från luften till syre och kolhydrater.
Växten använder kolhydraterna dels för tillväxt, dels skickas de längre ner i jorden genom rötterna. Med andra ord binder växten kol både i form av sin egen biomassa och genom att pumpa ned den i marken.
Soil Carbon Co.:s teknik handlar om att se till att kolet stannar kvar i marken när det väl har pumpats ner där. Mikroberna som fröna beläggs med är så kallade endofyter som lever i symbios med växterna.