Arnolds uppsträckning av klimathotskeptiker

Actionstjärnan och ex-guvernören delar ut verbala smällar till klimathotskeptiker och andra som inte tror på en global uppvärmning.

Arnold Schwarzenegger Speaking

Arnold Schwarzenegger är oroad – allvarligt oroad för planetens miljö. Och Arnold är arg. Arg över den fortsatta klimatskepsisen inte minst i hans nya hemland, USA, där stora delar av befolkningen fortfarande har uppfattningen att global uppvärmning är en bluff.

Terminator tar bladet från munnen

Därför har den tidigare guvernören i Kalifornien och många moderata republikaners hemliga dröm om en framtida amerikansk president skrivit ett öppet brev till världens klimatskeptiker och förnekare av global uppvärmning.

I brevet levererar Arnold Schwarzenegger en av de hittills mest sobra och knivvassa utmaningarna av klimatskeptikernas världsbild: Att världen inte tar skada av den nuvarande föroreningsnivån och att förbränning av fossila bränslen inte har någon negativ effekt.

Här är den i dag högt respekterade politikerns tillrättavisning till alla skeptiker:

Arnold: "Jag skiter i om vi är eniga om klimatförändringar"

Jag ser era frågor.

Varje gång jag postar något på min Facebooksida eller twittrar om mitt korståg för en framtid med ren energi, ser jag dem.

Det är alltid några av er som frågar varför vi ska bry oss om att temperaturen stiger, eller som ifrågasätter vetenskapen bakom klimatförändringarna.

Låt mig slå fast att jag hör vad ni säger. Till och med de av er som påstår att förnyelsebar energi är en sammansvärjning. Till och med de som säger att förändringar i vårt klimat är en bluff. Och till och med de av er som mest använder svordomar. Jag har hört alla era frågor och nu har jag ett par frågor till er.

Låt oss lägga global uppvärmning åt sidan för en stund. Låt oss anta att ni har rätt i att allihop är bluff och båg.

Min fråga är då – menar ni att det är acceptabelt att sju miljoner människor dör varje år på grund av föroreningar? Det är fler än alla som mördas, begår självmord och omkommer i trafikolyckor – sammanlagt.

Varje dag dör 19?000 personer av föroreningar från fossila bränslen. Är ni nöjda med de dödssiffrorna? Accepterar ni att barn över hela världen är tvungna att växa upp med inhalatorer som en livsnödvändighet?

Min nästa fråga är: Tror ni att kol och olja är framtidens bränsle?

Utöver att fossila bränslen förstör våra lungor, så är ALLA överens om att de kommer att ta slut förr eller senare. Vad har ni då för plan?

Personligen föredrar jag att ha en plan. Jag vill inte vara den sista försäljaren av hästvagnar, som envist fortsätter långt efter att bilarna har tagit över. Jag har inte lust att vara mannen som investerade i Blockbuster efter att Netflix hade dykt upp. Men det är precis vad som kommer att hända med fossila bränslen.

Arnold Solar Panel

En framtid med grön energi är helt enkelt en god investering, och alla som påstår något annat har antingen fel eller ljuger.

Förnyelsebar energi är fantastisk för ekonomin och ni behöver inte ens tro mig på mitt ord. Kalifornien har några av de mest revolutionerande miljölagarna i USA, vi får 40 procent av vår el från förnyelsebara lösningar och vi är 40 procent mer energieffektiva än resten av landet. Vi var bland de första att övergå till en grön energiframtid.

Och vår ekonomi har inte tagit skada. Kaliforniens ekonomi har faktiskt större tillväxt än USA som helhet. Vi är ledande inom produktion, jordbruk, turism, underhållning, högteknologi, bioteknik och – självklart – grön teknik.

Min sista fråga kräver en smula fantasi:

Det finns två dörrar. Bakom den första dörren finns ett rum med en vanlig bensindriven bil. Bakom den andra dörren finns ett identiskt rum med en elbil. Båda bilarnas motorer kör för fullt.

Nu ska ni välja en dörr, gå in i rummet och stänga dörren bakom er. Ni ska stanna i rummet ni väljer i en timme. Ni kan inte stänga av motorn på fordonet och ni får ingen gasmask. Vilken dörr väljer ni?

Jag gissar på att ni väljer dörr nummer två, med den elektriska bilen. Har jag rätt? Dörr nummer ett betyder en säker död, så det tror jag att jag har. Vem väljer frivilligt att andas in avgaser?

Det är det valet vi står inför nu.

För att använda en av de svordomar som ofta dyker upp i kommentarsfälten, så skiter jag fullständigt i om ni tror på klimatförändringar. Jag kan inte bry mig mindre om ifall ni oroar er för de stigande temperaturerna eller de smältande glaciärerna. Det spelar faktiskt ingen roll om det är jag eller ni som har rätt i vetenskapliga utläggningar.

Jag hoppas bara verkligen att ni tillsammans med mig öppnar dörr nummer två in till en smartare, renare, hälsosammare och mer lönsam energiframtid.

Arnolds inlägg på Facebook i original