Är kor och nötkreatursavel verkligen ett klimatproblem?
Produktion av mjölk och nötkött omnämns alltid som ett problem för klimatet. Men kan kornas rapar och pruttar alls jämföras med andra källor till utsläpp av växthusgaser?

Kor producerar gasen metan i den första av deras fyra magar, kallad våmmen. Metanet hamnar i atmosfären när kon andas ut, rapar och pruttar, och gasen stiger även uppåt från komockorna. Raparna står för 90-95 procent av utsläppet.
Människokroppen släpper faktiskt också ut metan. Men medan en ko producerar cirka 100 kilo per år, släpper en människa bara ut 100 gram.
Metan, CH4, är en kraftig, men kortlivad växthusgas, som över en period på 20 år är 87 gånger starkare än koldioxid. Lyckligtvis är koncentrationen av metan i atmosfären flera hundra gånger lägre än koncentrationen av koldioxid.
1,5 miljarder kor rapar metan
Mängderna metan har ökat med upp emot 160 procent, sedan de människoskapta källorna på allvar började bidra till atmosfärens halt av växthusgaser. Det kan jämföras med att koldioxid har stigit med cirka 50 procent.