Antarktis spricker

Ett isflak lika stort som Bali håller på att lossna utanför Antarktis och kan komma att bli ett av de största isbergen någonsin. I värsta fall kan det leda till att vattenståndet i världshaven stiger med tio centimeter.

Larsen C iceshelf NASA

Sprickan i isen utanför Antarktis är nu 113 kilometer lång och hotar att bryta loss ett av världens största isberg på en resa ut på havet.

© NASA

Bara 20 kilometer is hindrar ett gigantiskt isblock från att lämna Larsen C-shelvfisen i havet utanför västra Antarktis.

Under december 2016 växte en spricka i isplattan hela 18 kilometer under några få veckor. Det gör att sprickan nu är 113 kilometer lång.

”Jag skulle bli överraskad om inte plattan går av inom de närmaste månaderna”, säger Adrian Luckman som är professor på Swansea University i Wales.

Sprickan växer snabbt

Isblocket breder ut sig över 5 000 kvadratkilometer – en yta lika stor som ön Bali – och kommer att hamna på topp 10 över registrerade isberg om den lossnar.

Sprickan i isplattan har funnits i decennier, men har vuxit extremt snabbt under de senaste sex åren - speciellt under december 2016.

Larsen C crack NASA

Sprickan i isplattan Larsen C är cirka 100 meter bred och 350 meter djup.

© NASA

Forskarna anser att utvecklingen kan kopplas till den globala uppvärmningen, men har ännu inga konkreta bevis.

Världshaven kan stiga 10 centimeter

Den värsta farhågan nu är att delningen, där det stora isberget bryts loss, kan göra självaste Larsen C-isplattan instabil och medföra flera brott – och i värsta fall en kollaps.

När isplattor på havet spricker finns det inget som hindrar att den bakomliggande glaciärisen på land rör sig ut i havet. Mer is i havet innebär högre vattenstånd.

Om all is bakom Larsen C hamnar i havet kommer det att medföra en global höjning av vattnet på tio centimeter.

Det sker inte plötsligt - men om det händer kommer det att hota lågt liggande land som Marshallöarna, Tonga och Maldiverna.