Det är i synnerhet två av de drygt 120 olika sorterna som dominerar världens kaffemarknad:
- coffea arabica med 56 procent
- coffea robusta med 43 procent
Det varmare klimatet slår särskilt hårt mot arabica, som anses vara den mer välsmakande sorten. Växten växer som bäst när det regnar regelbundet och temperaturen ligger på mellan 15 och 24 grader.
Om temperaturen stiger, vilket forskarna fruktar, kommer det att ha förstört förhållandena för bönan på hälften av de nuvarande plantagerna år 2050.
Visserligen kommer nya områden att bli tillräckligt varma för att man där ska kunna odla arabica, men det kommer att få allvarliga ekonomiska konsekvenser för de kaffebönder som inte har råd att flytta sin produktion.
Robustabönan är inte lika hotad som den mer populära arabicabönan, men å andra sidan smakar den mer bittert och används främst till snabbkaffe.
På grund av detta har botaniker länge letat efter en mer smakrik ersättare till arabica. Och nu har forskare från Greenwich University i England testat en afrikansk arvtagare som heter coffea stenophylla med lovande resultat.
Enstaka exemplar ledde forskare på spåret
Under flera år har brittiska botaniker letat efter vilda exemplar av en sort som var populär fram till 1920-talet då bönderna inte längre ansåg att den mindre bönan kunde konkurrera med arabica.
Stenophylla växer vilt i Västafrika, främst i Sierra Leone, Guinea och längs Elfenbenskusten. Men i Sierra Leone hade ingen sett kaffeplantan på nästan 70 år och forskare fruktade därför att den var utdöd.
Men till slut hittade de ett enstaka, fristående exemplar 2018 och efter en ingående jakt hittade de slutligen en klunga av stenophyllaplantor hela 140 kilometer från den första viktiga plantan.
Smakdomarna ger återupptäckten godkänt
Den återupptäckta stenophylla lovar gott eftersom den växer som bäst vid en temperatur runt sex grader varmare än vad arabicaplantan gör.
Men – vilket är viktigast av allt för kaffekritikerna – smakar den fortfarande lika bra som det klassiska arabicakaffet.
Forskarna hoppas nu att den återupptäckta bönan kan ge de behövande kaffebönderna ett direkt alternativ till arabica, och att stenophylla i framtiden kan användas för att få fram nya och ännu mer härdiga sorter för en varmare framtid.