Shutterstock
Kaffebönor och kopp på träbord

Återupptäckt kaffesort kan överleva klimatförändringar

Brittiska forskare har i Afrika hittat en kaffeböna som har varit bortglömd i 70 år. Återupptäckten kan rädda morgonkaffet från klimatkrisens ökande temperaturer.

Enligt uppgift finns det morgonpigga typer som hoppar upp ur sängen, pigga och välutvilade, med siktet inställt på en ny, spännande dag. Och så finns alla vi andra som behöver kickstartas med en kopp kaffe eller två.

Men nu hotas denna morgonritual av den globala uppvärmningen, och hälften av arabicakaffeplantorna – världens vanligaste kaffesort – förväntas vara ha försvunnit inom 30 år.

Lyckligtvis har en grupp internationella forskare återupptäckt en bortglömd kaffesort som klarar de ökande temperaturerna i världen – utan att smaken påverkas.

Klimatförändringar kväver kaffet

Kaffe är en gigantisk global industri som sysselsätter drygt 100 miljoner människor – däribland många småbönder i Afrika och Sydamerika.

Arabicabönor på tillväxt

Arabicakaffe i Costa Rica.

© Shutterstock

Det är i synnerhet två av de drygt 120 olika sorterna som dominerar världens kaffemarknad:

  • coffea arabica med 56 procent
  • coffea robusta med 43 procent

Det varmare klimatet slår särskilt hårt mot arabica, som anses vara den mer välsmakande sorten. Växten växer som bäst när det regnar regelbundet och temperaturen ligger på mellan 15 och 24 grader.

Om temperaturen stiger, vilket forskarna fruktar, kommer det att ha förstört förhållandena för bönan på hälften av de nuvarande plantagerna år 2050.

Visserligen kommer nya områden att bli tillräckligt varma för att man där ska kunna odla arabica, men det kommer att få allvarliga ekonomiska konsekvenser för de kaffebönder som inte har råd att flytta sin produktion.

Robustabönan är inte lika hotad som den mer populära arabicabönan, men å andra sidan smakar den mer bittert och används främst till snabbkaffe.

Bladrost på robusta

Robustaplanta angripen av bladrost.

© Shutterstock

Svamp dödar kaffet

  • De högre temperaturerna gör det svårare för arabicasorten att växa
  • Värmen leder dessutom till goda förutsättningar för att svampar ska attackerar kaffeaplantan
  • Arabicabönor är väldigt sårbara för svampinfektionen bladrost
  • Den återupptäckta sorten stenophylla verkar vara mindre mottaglig för den förödande svampen

På grund av detta har botaniker länge letat efter en mer smakrik ersättare till arabica. Och nu har forskare från Greenwich University i England testat en afrikansk arvtagare som heter coffea stenophylla med lovande resultat.

Enstaka exemplar ledde forskare på spåret

Under flera år har brittiska botaniker letat efter vilda exemplar av en sort som var populär fram till 1920-talet då bönderna inte längre ansåg att den mindre bönan kunde konkurrera med arabica.

Stenophylla växer vilt i Västafrika, främst i Sierra Leone, Guinea och längs Elfenbenskusten. Men i Sierra Leone hade ingen sett kaffeplantan på nästan 70 år och forskare fruktade därför att den var utdöd.

Men till slut hittade de ett enstaka, fristående exemplar 2018 och efter en ingående jakt hittade de slutligen en klunga av stenophyllaplantor hela 140 kilometer från den första viktiga plantan.

Smakdomarna ger återupptäckten godkänt

Den återupptäckta stenophylla lovar gott eftersom den växer som bäst vid en temperatur runt sex grader varmare än vad arabicaplantan gör.

Men – vilket är viktigast av allt för kaffekritikerna – smakar den fortfarande lika bra som det klassiska arabicakaffet.

Forskarna hoppas nu att den återupptäckta bönan kan ge de behövande kaffebönderna ett direkt alternativ till arabica, och att stenophylla i framtiden kan användas för att få fram nya och ännu mer härdiga sorter för en varmare framtid.