80000 renar har dött av svält på grund av klimatförändringar

Varmare temperaturer har medfört att mer än 80000 renar dött av svält i nordvästra Sibirien. Forskare fruktar nu att ännu fler mister livet under kommande månader.

Reindeer top

Ovanliga vädermönster kring Jamalhalvön i nordvästra Sibirien har medfört att mer än 80000 renar dött av svält under de senaste tio åren.

Det motsvarar hela 22 procent av den sammanlagda renpopulationen i det ödsliga området. Nu fruktar forskare att renhjordarna går ännu en livsfarlig vinter till mötes.

Varma temperaturer i november

Orsaken till massdöden finns enligt forskarna i väderförhållandena, som hindrar renarna från att komma åt föda.

Populationen drabbades särskilt hårt åren 2006 och 2013.

Då upplevde området varma temperaturer tidigt i november, och det ledde till skyfall, som senare förvandlades till ett hårt lager is.

>>Följ med på en unik expedition till storslagna Svalbard, där det råder midnattssol och där isbjörnarna frodas.

Is blockerar födan

Det innebar att renarna under flera månader inte kunde komma åt någon föda, förklarar forskningschefen Bruce Forbes vid Lapplands universitet i Finland.

”De vuxna hanarna kan normalt bryta sig genom upp till två centimeter tjock is. Men både 2006 och 2013 var islagret en bra bit över tio centimeter tjockt”, förklarar han.

Nu är han och kollegorna oroliga att den kommande vintern ska få ett otal renliv på sitt samvete.

I september uppmätte forskare den minsta mängd havsis som någonsin registrerats i det arktiska området. Det kan tyda på att temperaturen och fuktigheten når oanade höjder.

>>Nervös för att jultomten inte hinner fram i år? Ge bort en prenumeration i julklapp – presenten som bara fortsätter att komma.