5 fördelar med global uppvärmning
Varmare somrar, mer mat och färre dödsfall. Det är inte så dumt att bo i Skandinavien, när effekterna av den globala uppvärmning börjar märkas. För de flesta andra finns det dock väldigt lite att glädjas åt

VARMARE SOMRAR
Det kan vara oerhört deprimerande att vara ett strandlejon i Nordeuropa. Våra badstränder skiljer sig ganska mycket från dem i Karibien, och när solen för ovanlighetens skull tittar fram bakom molnen, följs den ofta av styv kuling och sporadiska skyfall.
Stiger temperaturen globalt till år 2080 med de 2,5–5,4 grader Celsius som EU:s gemensamma forskningscenter (JRC) spår om, kan du dock förbereda dina barnbarnsbarn på att de ska hamstra solskyddskräm och badbyxor.

Den globala uppvärmningen kommer att ge mer värme till Nordeuropa, och ge våra somrar det tillskott av D-vitamin så många av oss suktar efter varje år.
De höga temperaturerna kommer dock inte att gynna enbart solbadarna.
Enligt EU:s gemensamma forskningscenter kommer varmare somrar i Norden också att betyda mer pengar i statskassorna, eftersom det kommer att ge ökade möjligheter inom lantbruk och turism.
MEN...
Det är inte särskilt bra för alla andra. Länder som Spanien, Italien och Portugal kommer att stå i vatten upp till hakan, deras lantbruksproduktion kommer att gå i stå och förlusterna av egendom bedöms uppgå till 15 miljarder euro – om året.
Så det man förlorar på karusellen tar man igen på gungorna, eller?
ISTIDEN ÄR AVBLÅST
Tanken på en ny istid kan utlösa kalla kårar längs ryggen hos de flesta. Senast vi upplevde en sådan var på 1600-talet, då floderna i Nordeuropa och Nordamerika frös till is, och kylan tog flera tusen med sig i döden.
Tidigare i år sade professorn i matematik vid Northumbria University i England, Valentina Zharkova, att en ny istid kommer att drabba Nordeuropa mellan år 2030 och 2040 till följd av en sänkning av solens temperatur. Det scenariot har nu avblåsts.
Tack vare den globala uppvärmning kommer temperaturen globalt att stiga med 1,3 grader före år 2030 och därmed avblåsa en ny istid. Det säger professor Georg Feulner vid universitetet i Ptsdam i Tyskland till tidningen Washington Post.
Global Warming to the Rescue, right?
WRONG...
För jordens djur får de varmare temperaturerna katastrofala följder. En sjättedel av allt djurliv kommer att gå under, om vi inte hejdar den globala uppvärmningen.

Fortsätter havsisen att smälta vid Nord- och Sydpolen kan vi ta farväl av fler av våra djurvänner på de kalla breddgraderna.
Men ärligt talat: vad har isbjörnen någonsin gjort för oss?
MAT ÅT ALLA!
Vi har redan slagit fast hur härliga somrar vi kommer att få här i Nordeuropa, men fördelarna med den globala uppvärmingen slutar inte där. När graderna stiger förlängs skördesäsongerna avsevärt i norr, vilket givetvis gynnar bönderna.
Matproduktionen kommer att öka med raketfart, hungersnöd kommer att tillhöra det förflutna och ord som ”krig” och ”elände” kommer långsamt att försvinna ur språket.
MEN...
det kräver såklart att vi på något sätt lyckas sätta stopp för de tsunamier, tornador och torrperioder som den globala uppvärmningen i ett slags biblisk vrede kastar ned över oss. Annars kan vi vinka farväl till våra älskade grödor – och till vår goda hälsa.
Vi känner oss dock säkra på att de ska komma på en lösning på de småproblemen vid klimattoppmötet i Paris. Det brukar ju gå friktionsfritt.
FÄRRE DÖDA
Ryktena om mänsklighetens död är kraftigt överdrivna. I alla fall här i norr. För medan WHO bedömer att 150000 personer i världen redan dör varje år som en konsekvens av klimatförändringarna, så finns det skäl att jubla om man är bosatt i kalla norr.
Medan klimatrelaterade dödsfall under de kommande 60 åren enligt forskarna kommer att öka med upp till 40 procent i länder som Spanien och Frankrike, kommer vi här i norr sannolikt inte att se någon ökning.

En dansk undersökning utförd av forskare vid Köpenhamns universitet visar att de stigande temperaturerna kommer att betyda färre fall av hjärt-kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och sjukdomar i hjärnans kärl.
MEN…
du kan drabbas av en rejäl släng av denguefeber i stället. Forskning visar att klimatförändringar bidrar till att tropiska sjukdomar från Asien och Afrika flyttar till Sydeuropa och vidare norrut.
På senare år har det inträffat utbrott av de tropiska sjukdomarna denguefeber och chikungunya i Sydeuropa. Huruvida de når hela vägen upp till oss i Nordeuropa är fortfarande osäkert, så ta det lugnt. Dessutom lär denguefeber gå över av sig själv igen…
TA SEMESTER PÅ NORDPOLEN
Det är nog bara de mest hängivna naturmänniskorna som vill byta två veckors solsemester på Lanzarote mot bitande kyla och karga islandskap.
I framtiden kan det dock bli helt naturligt att ta med hela familjen på en semester i Nordpolens obarmhärtiga natur.
Den globala uppvärmningen kommer nämligen att släta ut områdets karga utseende och göra det mycket tillgängligare för turister. I alla fall enligt rapporten från FN:s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
Platser som tidigare var oframkomliga på grund av ismassorna kommer år 2050 att kunna besökas av turister, och de stigande temperaturerna kommer att gynna bland annat späckhuggarna och gråvalarna – och göra arrangörer av valsafari rika.