Hajpat material spränger gränsen för solcellers effektivitet
Ett genombrott inom solcellsforskning kan leda till en helt ny sorts solceller, samt bana väg för massproduktion av supereffektiva solceller.

De solpaneler vi använder i dag är kiselbaserade celler konverterar 15–20 procent vilka i genomsnitt konverterar 15–20 procent. Snart lanseras en ny en ny typ av solceller av ett helt nytt material som har en konverteringseffektivitet på drygt 30 procent.
Varje timme sprider solen mer energi över jorden är mänskligheten använder på ett helt år.
Om vi kan fånga upp solens hållbara energikälla effektivt kan vi i framtiden täcka en stor del av vår dagliga elkonsumtion med solenergi.
Med ”solcellernas effektivitet” menas den del av energin från solljus som solcellen kan omvandla till elektricitet. Så om en solcell har en effektivitet på 25 procent, så kan bara en fjärdedel av allt solljus som träffar cellen, användas till elektricitet
I dagsläget kan de mest effektiva solcellerna konvertera 23 procent av solljuset till användbar elektricitet – 29 procent under idealiska väder- och vindförhållanden – medan genomsnittet för alla solceller ligger någonstans mellan 15 och 20 procent.
Nu rapporterar både kinesiska och japanska forskare om stora genombrott i strävan efter att öka solcellernas effektivitet.
Och tack vare ett ”mirakelmaterial’’ som enligt forskarna inte bara ger större mängder energi, utan dessutom kan massproduceras avsevärt billgare än traditionella kiselceller.